Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Τι είναι η αυτοσυμπόνοια και γιατί “νικάει” την αυτοεκτίμηση; O ψυχολόγος εξηγεί

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, μας μιλά για τη δύναμη της αυτοσυμπόνιας. 

Όλοι χρειαζόμαστε μια γενναία δόση αυτοεκτίμησης προκειμένου να πορευτούμε αλώβητοι στη ζωή μας, ιδίως στους δύσκολους καιρούς. Η αυτοεκτίμηση μας δεν χρειάζεται να εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων, και πρέπει να αντέχει να επιβιώνει όταν τα κάνουμε θάλασσα στην ζωή μας, όταν βιώνουμε απόρριψη η αν περνάμε μια σοβαρή κρίση στην ζωή μας. 

Διάβασε ακόμη – Εργασία: Πώς η πανδημία επηρέασε τη ψυχική υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με τον ψυχολόγο

Η αγάπη προς τον εαυτό μας δεν μιλάει για ναρκισσισμό η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας αλλά φιλία με τον εαυτό μας. Η ατομοκρατία έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο ναρκισσισμός έχει απογειωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, μάλιστα στην Αμερική θεωρείται σχεδόν “επιδημία”.

Η φιλία με τον εαυτό μας, αντιθέτως, είναι μια σταθερή και πολύ αξιόπιστη στάση, που μας βοηθάει να πορευτούμε στη ζωή μας. Αλλά καμία φορά, στα δύσκολα, χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από αυτό, και συγκεκριμένα την ενεργητική στοργή προς τον εαυτό μας, δηλαδή την “αυτοσυμπόνια”.

u

“Αντί να επικρίνουμε τον εαυτό μας για τα σφάλματα και τις αποτυχίες μας, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την επώδυνη εμπειρία για να μαλακώσουμε την καρδιά μας. Για να το κατορθώσουμε, θα πρέπει να δείξουμε στον εαυτό μας τη συμπόνια που χρειάζεται”, είπε πολύ σοφά η Κριστίν Νεφ.

Τον όρο “αυτοσυμπόνια” τον επινόησε η Κριστίν Νεφ, μια Αμερικανίδα καθηγήτρια Ψυχολογίας. Η αυτοσυμπόνια αποτελείται από τρία συστατικά:

1. Φιλία με τον εαυτό μας: Όταν δεν αισθανόμαστε καλά, επιτρέπεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας με την ίδια στοργή που δείχνουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας. 

2. Τη σύνδεση: Είμαστε όλοι άνθρωποι και βιώνουμε τον ίδιο πόνο, κανένας δεν είναι μόνος και απομονωμένος. 

3. Την ενσυνείδηση: Αντί να αγνοούμε τον πόνο μας και να βουλιάζουμε του, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε συνειδητά όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή. 

Η αυτοσυμπόνια μας κάνει πιο αυθεντικούς, αλλά και λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, το στρες και την ντροπή.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Διάβασε ακόμη