Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Τι δημητριακά να πάρω; Όσα πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις

Η κλινική διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σε συμβουλεύει τι να προσέξεις όταν επιλέγεις τα δημητριακά σου.

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και για την ενέργεια που πρέπει να έχουμε απέναντι στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να προσφέρουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες. Μια από τις ιδανικές επιλογές πρωινού και ταυτόχρονα αγαπημένες σε πολλούς ανθρώπους είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως.Τι δημητριακά να πάρεις ωστόσο;

Η επιλογή για το τι δημητριακά θα καταναλώσουμε γίνεται πολλές φορές με λάθος κριτήρια. Κι αυτό καθώς παραβλέπουμε ένα σημαντικό γεγονός, που είναι η περιεκτικότητα των δημητριακών πρωινού σε λιπαρά.

Διάβασε ακόμη – Γιατί δεν πέφτει ο αριθμός στη ζυγαριά σου; Η διατροφολόγος απαντά

Επειδή είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πολλές φορές δε σκεφτόμαστε ότι ορισμένα μπορεί να περιέχουν λιπαρά. Στην πραγματικότητα όμως, αν διαβάσεις την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά πάνω στη συσκευασία, θα δεις ότι όχι μόνο μπορεί να περιέχουν λιπαρά, αλλά πολλές φορές το ποσοστό τους να ξεπερνάει το 20%.

Τι να προσέχω στην επιλογή δημητριακών πρωινού; (Ολική άλεση, περιεκτικότητα ζάχαρης, λιπαρών, φυτικών ινών)

Όταν επιλέγεις δημητριακά θα πρέπει:

Να διαβάζεις την ετικέτα με την ανάλυση των θρεπτικών συστατικών πάνω στη συσκευασία και να επιλέγεις εκείνα με τη περισσότερη ολική άλεση και τη καλύτερη θρεπτική αξία.

Να προσέχεις ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γιατί υπάρχουν δημητριακά με πάνω από 15γρ έως και πάνω από 20γρ λίπους ανά 100γρ.

Να προτιμάς δημητριακά ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλουν στην καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά μας χορταίνουν και καλύτερα. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν σημαίνει ότι όλα τα δημητριακά βρώμης, σιταριού, κριθαριού ή σίκαλης είναι και ολικής άλεσης. Θα πρέπει να το αναγράφει η συσκευασία.

Μην πέφτεις στην παγίδα της υγιεινής πρώτης ύλης. Ακόμη και το πιο υγιεινό δημητριακό, όταν συνδυάζεται με συστατικά που απογειώνουν τις θερμίδες ή/ και τα λιπαρά τους, τότε καλό είναι να αποφεύγονται.

Να έχεις ποικιλία στην επιλογή του είδους που θα καταναλώσεις (π.χ. με φρούτα, με σοκολάτα, με μέλι κ.α.), για να μην σε κουράζουν συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.”

Από τη Ρούντου Αθηνά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική διευθύντρια Λόγω… διατροφής Κατερίνη-Λάρισα, Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη