Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Θλίψη στον κόσμο της μόδας – “Έφυγε”από τη ζωή ο καινοτόμος Ιάπωνας σχεδιαστής, Issey Miyake

Σε ηλικία 84 ετών.

Ο καινοτόμος Γιαπωνέζος σχεδιαστής μόδας, Issey Miyake, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Γνωστός για τα επαναστατικά σχέδιά του και το άρωμά του, ο Miyake είχε χτίσει ένα παγκόσμιο brand μόδας που μεταξύ άλλων ήταν πίσω από τα διάσημα ζιβάγκο που φορούσε ο Steve Jobs.Ο σχεδιαστής έφυγε μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο και η οικογένειά του ήδη έκανε μια ιδιωτική τελετή σύμφωνα με τις επιθυμίες του, αφού δεν ήθελε κηδεία ή μνημόσυνο.

Ο σχεδιαστής πειραματιζόταν με τις παραδοσιακές τεχνικές και τις συνδύαζε με πιο σύγχρονες, κάτι που τον έκανε να ξεχωρίσει στα 50 χρόνια της καριέρας του. Γεννημένος στη Hiroshima το 1938, o Miyake ήταν μόλις εφτά ετών όταν έγινε η ρίψη της ατομικής βόμβας. Μεγαλώνοντας δεν ήθελε να μιλάει για αυτό καθώς δεν ήθελε να γίνει γνωστός ως “ο σχεδιαστής που επιβίωσε από την ατομική βόμβα”.

Τη δεκαετία του ’60 μετακόμισε στο Παρίσι όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σχεδιαστές όπως οι Guy Laroche και Hubert de Givenchy. Τελικά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και μετά στο Τόκιο τη δεκαετία του ’70 όπου άνοιξε το Miyake Desing Studio. Μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να ξεχωρίσει ως ένας από τους πιο καινοτόμους σχεδιαστές παγκοσμίως δουλεύοντας με υλικά όπως το πλαστικό και το μέταλλο αλλά και παραδοσιακά γιαπωνέζικα υλικά, όπως το χαρτί.

Διάβασε ακόμη