Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Θέλω να κάνω ανόρθωση μαστών. Πότε μπορώ να αρχίσω να γυμνάζομαι;

Η Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός εξηγεί τι επιτρέπεται και τι όχι, όταν κάνεις ανόρθωση ή σμίκρυνση του στήθους.

Μετά από μια επέμβαση στους μαστούς είτε αυτή είναι ανόρθωση είτε ανόρθωση και σμίκρυνση, θα πρέπει μια γυναίκα να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης και γυμναστικής και θα χρειαστεί χρόνος ώστε να μπορέσει να φτάσει το πρόγραμμα που είχε πριν από την επέμβαση.

Τι ισχύει, λοιπόν, μετά από το χειρουργείο; Συνήθως ζητάμε από τις γυναίκες να αποφύγουν κάθε είδους άσκηση για μία βδομάδα μετεγχειρητικά. Αυτή την πρώτη βδομάδα θέλουμε ο μαστός να είναι ήρεμος, να μην ζοριστεί καθόλου η περιοχή, να μην ιδρώσει και να διατηρηθεί καθαρή.

Μετά τη πρώτη και μέχρι την τρίτη βδομάδα μπορεί να αρχίσει περπάτημα, χρησιμοποιώντας το σουτιέν που έβαλε μετεγχειρητικά, που είναι ειδικό ώστε να κρατά το μαστό στη θέση του και να τον ακινητοποιεί. Αν δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο ειδικό σουτιέν τότε θα πρέπει να βάλει κατά τη διάρκεια του περπατήματος ένα στηθόδεσμο που να είναι υποστηρικτικός και να κρατά σταθερούς στη θέση τους τους μαστούς.

Διάβασε ακόμη – Υπάρχει εύκολη λύση στην υπεριδρωσία;

Μετά την τρίτη βδομάδα μπορεί κάνει οποιαδήποτε άσκηση που αφορά το κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή περπάτημα, ποδήλατο και όργανα στο γυμναστήριο. Σε αυτή τη φάση και μέχρι την έκτη βδομάδα αποφεύγουμε μόνο ότι ασκήσεις αφορούν τον θώρακα.

Μετά την έκτη βδομάδα είμαστε ελεύθερες να κάνουμε οποιαδήποτε τύπου άσκηση θέλουμε και να επιστρέψουμε στο πιλάτες και στις ασκήσεις του θώρακα και των κοιλιακών μας.

Τι δεν επιτρέπεται μέχρι τους τρείς μήνες; Να κάνουμε πηδηματάκια και ασκήσεις που επιφέρουν μεγάλη κίνηση στους μαστούς όπως, τρέξιμο, έντονη αεροβική κλπ. Αυτός ο τύπος της άσκησης θα πρέπει να περιμένει μέχρι να περάσουν τρεις μήνες από την επέμβασή μας. Το ελεύθερο κολύμπι επιτρέπεται μετά τις έξι βδομάδες, αλλά στη θάλασσα μπορούμε να μπούμε από τις τρείς εβδομάδες μετεγχειρητικά με προσοχή.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagram: dr. georgiakoulermou, Facebook: Dr. Georgia Koulermou, τηλ. 99657810.

Φωτογραφία: istock

 

Διάβασε ακόμη