Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Τεχνολογικό στρες: Πως τα gadgets μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχολογία σου

Τι λέει νέα έρευνα.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι πλέον είμαστε όλοι εξαρτημένοι από την τεχνολογία. Τι γίνεται όμως όταν κάποιο από τα τεχνολογικά gadgets που χρησιμοποιούμε δεν λειτουργεί σωστά;

Όταν της συνέβαινε κάτι τέτοιο η Έμιλι Ντρέιφους χρησιμοποιούσε μια παλιά τεχνική: έβαζε τις φωνές.

Όταν η συσκευή Alexa της Amazon έδινε λάθος απαντήσεις ή παρερμήνευε τις ερωτήσεις, η Ντρέιφους ξεσπούσε στην ψηφιακή της βοηθό.

“Τη χρησιμοποιούσα ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα συναισθήματά μου», δήλωσε η Ντρέιφους, συγγραφέας και επιμελήτρια στο Shorenstein Center του Χάρβαρντ. “Όταν έχεις μια συσκευή στο σπίτι σου που δεν αισθάνεται, είναι ενοχλητική και δεν κάνει αυτό που θέλεις, τότε της μιλάς όχι και με τον καλύτερο τρόπο. Και ο σύζυγός μου συμμαχούσε μαζί μου εναντίον της”.

Η απογοήτευση με την τεχνολογία είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Το wifi για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί. Οι κωδικοί πρόσβασης δεν γίνονται αποδεκτοί. Το laptop κρασάρει και χάνεις τα πάντα. Και μόνο το να διαβάζει κανείς αυτές τις πιθανές περιπτώσεις είναι αρκετό για να του ανέβει η πίεση.

Η τεχνολογία μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση και μια νέα έρευνα το επιβεβαιώνει: ο κολοσσός ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell Technologies, σε συνεργασία με την εταιρία νευρολογίας EMOTIV, υπέβαλε ανθρώπους σε μια σειρά από άσχημες εμπειρίες σε σχέση με την τεχνολογία, και στη συνέχεια μέτρησε τα εγκεφαλικά τους κύματα για να αποτυπώσει τις αντιδράσεις τους.

Οι συμμετέχοντες είχαν δυσκολία να συνδεθούν στο σύστημα ή έπρεπε να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που ‘κολλούσαν’ ή είδαν να χάνονται αρχεία που είχαν δημιουργήσει.

“Τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν ανεπαρκή τεχνολογικά συστήματα, είδαμε να διπλασιάζεται το επίπεδο του στρες”, δήλωσε ο Ολιβιέ Ουλιέ, πρόεδρος της EMOTIV. “Μου έκανε κάποια εντύπωση αυτό, διότι σπάνια βλέπεις αυτά τα επίπεδα να ανεβαίνουν τόσο ψηλά”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίδραση από αυτό το ‘τεχνολογικό’ στρες έχει διάρκεια. “Ο κόσμος δεν χαλαρώνει και πάλι γρήγορα. Χρειάζεται χρόνος”.

Μαζί με την ψυχική υγεία των εργαζομένων επηρεάζεται και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η συνεχής απογοήτευση με τεχνολογικά συστήματα που δεν λειτουργούν σωστά επηρεάζει το πώς οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τις καθημερινές τους εργασίες, ιδιαίτερα αυτοί της νεότερης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα από τις νεότερες γενιές είδαν μείωση της παραγωγικότητάς τους κατά 30%.

“Οι κακές εμπειρίες σε επηρεάζουν ανεξάρτητα από τον ψηφιακό γραμματισμό”, δήλωσε η Κάιλ Μοντγκόμερι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Dell. “Ωστόσο οι νεότεροι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, διότι περιμένουν ότι η τεχνολογία είναι κάτι που λειτουργεί”.

Πηγή: AΠΕ

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη