Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων σου είναι χαμηλά

Μερικά κοινά συμπτώματα και πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Της Ελένης Κόκκινου

Οι ορμόνες είναι πολύ σημαντικές στην λειτουργία του οργανισμού μας. Όπως αναφέρει το Δίκτυο Υγείας των Ορμονών, είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματος. Ουσιαστικά είναι σαν κάποια μηνύματα που στέλνονται από το ενδοκρινικό σύστημα, για να πουν στους ιστούς και τα όργανα πώς να δουλέψουν.

Φυσικά, επηρεάζουν πολλές διαδικασίες στο σώμα και όταν τα επίπεδά τους είναι ανισόρροπα, ίσως βιώνεις κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα, στην καθημερινότητά σου. Μια ορμόνη που συχνά παρουσιάζει εναλλαγές στις γυναίκες, είναι τα οιστρογόνα. “Είναι μια βασική ορμόνη που χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους μέσα στο σώμα”, εξηγεί η health coach, Amanda Perrin. “Είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της στην αναπαραγωγική υγεία, αλλά κάνει πολλά περισσότερα. Τα οιστρογόνα παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη των οστών, την υγεία της καρδιάς, τη γνωστική λειτουργία και την διατήρηση του βάρους“.

Η γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, όπου τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την Alyssa Dweck, ειδικό σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Το βιώνουν βεβαίως και γυναίκες που δεν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και σύμφωνα με την Jill Bauman, nutrition health coach, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και της παχυσαρκίας.

Ας δούμε μερικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακανόνιστη ή καθόλου περίοδος

“Τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι συνήθως χαμηλότερα όταν η ωορρηξία δεν συμβαίνει τακτικά ή και καθόλου. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην εμμηνόπαυση ή στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών ή των διατροφικών διαταραχών”, εξηγεί η Dweck.

Διάβασε ακόμη – Εποχική τριχόπτωση: Οι φάσεις της και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Διαταραχές στη διάθεση

“Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που προκύπτουν με τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, είναι η επίδρασή τους στο μυαλό”, σημειώνει η Perrin. Τα χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να παίξουν ρόλο στην κατάθλιψη, την απώλεια μνήμης, ενώ έχουν συνδεθεί και με την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να επηρεάσουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο.

Αλλαγές στα μαλλιά

Μπορεί να προκληθεί τριχόπτωση ή αραίωση στα μαλλιά.

Προβλήματα ύπνου

 Ίσως δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή να έχεις συνεχή ύπνο, ενώ όπως σημειώνει η Bauman, μπορεί να αντιμετωπίζεις αυπνία.

Μείωση του μεγέθους του στήθους

Μπορεί να προκληθεί συρρίκνωση των μαστικών αδένων, κάτι που μπορεί να κάνει το στήθος να φαίνεται λιγότερο γεμάτο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού.

Κολπική ξηρότητα και οδυνηρό σεξ

Η λίμπιντο μπορεί να είναι πεσμένη με τα χαμηλά οιστρογόνα και παράλληλα να παρατηρείται κολπική ξηρότητα που προκαλεί οδυνηρό σεξ.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων;

Το σημαντικότερο είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να δείτε τους λόγους που συμβαίνει αυτό και να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις καλύτερα. Κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν σε γενικές γραμμές είναι η άσκηση, η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης, η καλή διατροφή, η βιταμίνη D και η αντιμετώπιση του στρες.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη