Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Tα σημάδια που δείχνουν ότι πίνεις πολύ καφέ

Οι ενδείξεις που αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία πως πρέπει είτε να μειώσεις, είτε να κόψεις τον καφέ που καταναλώνεις.

Για τους περισσότερους ο καφές είναι η πρώτη απόλαυση κάθε μέρα, μια απαραίτητη πηγή ενέργειας  χωρίς την οποία το πρωινό ξύπνημα απλώς δεν είναι εφικτό. Επιπλέον, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του είναι ευεργετική για την υγεία. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν ξεπερνούμε το μέτρο και πίνουμε υπερβολικά πολλούς καφέδες μέσα στη ημέρα. Αντιθέτως, σ’ αυτή την περίπτωση ο οργανισμός υποφέρει.

Πόσοι καφέδες είναι πολλοί;

Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) η καθημερινή κατανάλωση 400mg καφεΐνης θεωρείται ασφαλής. Η ποσότητα αυτή μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και σε 5 φλιτζάνια καφέ –εξαρτάται από το βαρύ είναι το χαρμάνι και από τη μεζούρα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να μετράμε τα mg της καφεΐνης για να ξέρουμε πόσο καφέ μπορούμε να πιούμε. Ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης είναι τα σήματα που στέλνει το σώμα μας, αφού εάν το παρακάνουμε είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα κάνουν την εμφάνισή τους συμπτώματα όπως αυτά:

Έχεις ταχυκαρδία

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός σε έναν ενήλικα που βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Από αυτό το σημείο και πάνω μιλάμε για ταχυκαρδία, ένα φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί για παράδειγμα από την αυξημένη ανάγκη για αίμα στους ιστούς μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Η ταχυκαρδία προκαλείται όμως και από την κατανάλωση κάποιων ουσιών, ανάμεσά τους και η καφεΐνη.

Έχεις τρέμουλο στα χέρια

Η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση ή και τρεμούλα σε ορισμένα μέρη του σώματος. Αυτό γίνεται αντιληπτό ιδιαίτερα στα χέρια, γιατί είναι πιο εύκολο να παρατηρήσουμε ότι οι μύες τους δεν είναι σταθεροί. Εάν βλέπεις ότι τρέμουν όταν πας να δέσεις τα κορδόνια σου ή να μεταφέρεις ένα ποτήρι με νερό μείωσε άμεσα τους καφέδες που πίνεις.

Δεν μπορείς να κοιμηθείς

Αν και ακούμε συχνά “μην πίνεις καφέ αργά το απόγευμα γιατί δεν θα κοιμάσαι το βράδυ” στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει για όλους. Σίγουρα όμως ισχύει για όσους έχουν έτσι κι αλλιώς προβλήματα με τον ύπνο, οπότε εάν ταλαιπωρείσαι από αϋπνία ή γενικά δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς είναι πολύ πιθανό η καφεΐνη να επιδεινώσει την κατάσταση. Ακολούθησε το γενικό κανόνα και μην πίνεις πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα, φροντίζοντας να καταναλώσεις το τελευταίο νωρίς το απόγευμα.

Οι επισκέψεις στην τουαλέτα είναι πιο συχνές

Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση κι αν το παρακάνεις με την ποσότητα ενδέχεται να προκληθεί διέγερση στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να θέλεις να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα. Εάν έχεις διαπιστώσει ότι τελευταία ουρείς πιο συχνά, δοκίμασε να μειώσεις τον αριθμό των καφέδων.

Έχεις εκνευρισμό

Ο καφές διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα (γι’ αυτό και νιώθουμε ότι μας “ξυπνάει”) ενώ τονώνει την έκκριση αδρεναλίνης και ντοπαμίνης. Αυτός ο συνδυασμός χημικών και φυσιολογικών αντιδράσεων μπορεί να προκαλέσει άγχος και νευρικότητα και να αυξήσει τα επίπεδα στρες. Εάν είσαι γενικά νευρικό άτομο ή βρίσκεσαι σε μια συναισθηματικά περίπλοκη περίοδο, είναι καλύτερα να μετριάσεις την πρόσληψη καφέ ή να τον αντικαταστήσεις με ντεκαφεϊνέ.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη