Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Τα μυστικά για να φτιάξεις νόστιμες μακαρονάδες

Mια καλή μακαρονάδα κρύβει τα δικά της μυστικά τα οποία κρύβονται στο βράσιμο των ζυμαρικών και στη σάλτσα με την οποία συνοδεύεται.

Το βράσιμο

Μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα είναι το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μια καλή μακαρονάδα καθώς τα μακαρόνια χρειάζονται πολύ νερό. Για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών απαιτείται 1 λίτρο νερό. Επίσης πρέπει το νερό στο οποίο ρίχνουμε τα μακαρόνια να είναι αρκετά αλατισμένο. Ποιοι είναι όμως οι τρεις κανόνες της σωστής πάστας;

Κανόνας 1: Pίχνουμε τα μακαρόνια στο νερό όταν έχει αρχίσει να κοχλάζει. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεχωρίσουν μεταξύ τους, διαφορετικά θα κολλήσουν. Aφήνουμε το νερό να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Κανόνας 2: Ακολουθούμε αυστηρά το χρόνο βρασμού που μας υποδεικνύει η συσκευασία. Τα φρέσκα ζυμαρικά χρειάζονται 2-4 λεπτά βράσιμο, ανάλογα πόσο λεπτά είναι τα φρέσκα γεμιστά όπως τα τορτελίνι 5-7 λεπτά, η ξερή πάστα 8-12 λεπτά και τα ξερά γεμιστά ζυμαρικά 15-20 λεπτά.

Κανόνας 3: Για να δώσουμε ένα διακριτικό άρωμα στα ζυμαρικά μπορούμε να ρίξουμε στο νερό μισό κουταλάκι του γλυκού σαφράν, ίνες από κρόκο Kοζάνης, κάρυ ή οποιοδήποτε μυρωδικό που να ταιριάζει με τη σάλτσα μας.

Μια μερίδα μακαρόνια αντιστοιχεί σε 75γρ. – 125 γρ. άβραστων ζυμαρικών.

Διάβασε ακόμη: Χταπόδι σχάρας με ζεστή κινόα, πινόλια, αποξηραμένα σύκα και σπαράγγια

Οι σάλτσες

Το κάθε είδος και σχήμα ζυμαρικού ταιριάζει και με διαφορετική σάλτσα η οποία θα αναδείξει τη γεύση του κάνοντας τη διαφορά στη συνταγή.

Πένες: Είναι ιδανικές για ελαφρύτερες και υγρές σάλτσες με βάση την ντομάτα και ο λόγος είναι γιατί φυλακίζουν την εκάστοτε σάλτσα στο εσωτερικό τους.

Ριγκατόνι: Ταιριάζει με τις πυκνές σάλτσες με βαριά γεύση. Η σάλτσα που εισχωρεί τόσο στο εσωτερικό του μακαρονιού όσο και στις χαρακιές στην επιφάνειά του, το κάνει πεντανόστιμο.

Φουσίλι: Γνωστές ως βίδες προτείνονται για τις κρύες σαλάτες που συνδυάζονται με αλλαντικά και σερβίρονται ως κυρίως πιάτο.

Σπαγέττι: Το πιο γνωστό ζυμαρικό δένει υπέροχα με ελαφριές σάλτσες κυρίως με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Επίσης το τριμμένο τυρί και το χαλλούμι αναδεικνύουν τα σπαγέττι.

Παπαρδέλες: Συνδυάζονται με αρνί, πάπια και με πικάντικες κοκκινιστές σάλτσες.

Φαρφάλε: Δημιουργούν τα πιο ωραία πιάτα με θαλασσινά και με κρεμώδεις σάλτσες.

Φιδές: Εκτός από τον κλασσικό φιδέ που φτιάχνουμε όταν είμαστε άρρωστοι, οι κρεμώδεις και οι αραιές σάλτσες αλλά και οι σούπες τον αναδεικνύουν.

Κοχύλια: Συνδυάζονται με στεγνές σάλτσες, όπως το μπρόκολο με λουκάνικο ή μπέικον και ελαιόλαδο.

Tορτελίνι: Οι απλές σάλτσες με βάση την κρέμα γάλακτος, τα τυριά και τη ντομάτα απογειώνουν τη γέμιση τους.

Λαζάνια: Δημιουργούν υπέροχα πιάτα με κιμά και παρμεζάνα.

Σαλάτες με ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά αποτελούν βασικό συστατικό για πολλές σαλάτες τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα ζυμαρικά μας να είναι al dente και κρύα. Τα ζυμαρικά που προτείνονται για τις σαλάτες είναι τα ριγκατόνι, οι πένες και οι βίδες.

Χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά: Λαχανικά κομμένα σε κύβους, φέτα, ξύδι και λάδι δημιουργούν ένα νόστιμο πιάτο.

Σαλάτα με ζυμαρικά και τόνο: Αυτή η σαλάτα χρειάζεται πέραν από τα βασικά συστατικά καλαμπόκι, κάπαρη, φρέσκο κρεμμύδι και μαγιονέζα.

Σαλάτα ζυμαρικών με μπρόκολο: Μπέικον και παρμεζάνα ολοκληρώνουν τη σαλάτα αυτή.

Σαλάτα με ζυμαρικά και κοτόπουλο: Με γραβιέρα και ντοματίνια αυτή η σαλάτα είναι υπέροχη.

Διάβασε ακόμη