Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα καθημερινά σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεται να καταναλώνεις περισσότερο νερό;

Είναι μεσημέρι και ήδη νιώθεις εξαντλημένη και η ικανότητα συγκέντρωσής σου έχει περιοριστεί σημαντικά. Τι σου συμβαίνει; Μια αρκετά προφανής απάντηση είναι ότι σου λείπει νερό. Ιδιαίτερα όταν επικρατεί πολλή ζέστη, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τέτοιες (και όχι) μόνο αντιδράσεις στον οργανισμό. Εάν πίνεις λιγότερο νερό από όσο χρειάζεσαι, οι επιπτώσεις στο σώμα αλλά και στη διάθεσή σου μπορούν να γίνουν άμεσα ορατές.

Δεν σκέφτεσαι καθαρά
Προσπαθείς να συντάξεις εδώ και ώρα ένα email αλλά νιώθεις ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάς στην άδεια οθόνη τον κέρσορα να αναβοσβήνει; Αν έχεις ώρα να πιεις νερό είναι λογικό. O εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή “επικοινωνία” μεταξύ των κυττάρων. Όταν δεν πίνουμε αρκετό, επηρεάζονται οι συνάψεις αλλά και τα ίδια τα κύτταρα. Επιπλέον, το αίμα γίνεται πιο πυκνό και δεν κυκλοφορεί εξίσου καλά, οπότε δεν οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο.

Διάβασε ακόμη – Οι καλύτερες τροφές για εσένα ανάλογα με την ηλικία σου

Έχεις εκνευρισμό
Η έλλειψη νερού αυξάνει την ευαισθησία μας γενικά και μας κάνει πιο ευέξαπτους, πιο νευρικούς.. Έτσι, δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε με ηρεμία κάποια διαφωνία ή ένταση που μπορεί να προκύψει.

Ανοιγοκλείνεις συχνά τα μάτια σου
Ενώ γνωρίζουμε καλά ότι τα μάτια μας περιέχουν νερό, σπάνια συνειδητοποιούμε τον αντίκτυπο της έλλειψης σωστής ενυδάτωσης στα μάτια. Η διαδικασία είναι προφανής: “τα μάτια ανοιγοκλείνουν όταν στεγνώσουν. Όταν μας λείπει νερό, ανοιγοκλείνουν πιο συχνά για να αναγκάσουν το μάτι να ενυδατωθεί.

Έχεις πονοκεφάλους
Σε περίπτωση αφυδάτωσης, το νερό που υπάρχει κυρίως στα κύτταρα του σώματος δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει στον εγκέφαλο. Έτσι, ο εγκέφαλος χάνει την ελαστικότητα και αυτό προκαλεί πόνο. Πριν λοιπόν αναζητήσεις κάποιο χάπι για τον πονοκέφαλο, πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Νιώθεις το δέρμα σου λιγότερο ελαστικό
Βλέπεις λεπτές γραμμές να εμφανίζονται γύρω από τα μάτια και το στόμα σου; Ίσως οφείλονται στην έλλειψη υγρασίας. Για να βεβαιωθείς ότι η επιδερμίδα σου είναι σωστά ενυδατωμένη, τσίμπησε το δέρμα στο μπράτσο ή το πρόσωπό σου με τον αντίχειρα και το δείκτη. Αν η πτύχωση που θα δημιουργηθεί δεν επιστρέψει γρήγορα στην αρχική της θέση, μάλλον χρειάζεσαι περισσότερη ενυδάτωση. Για να το διορθώσεις, φρόντισε να πίνεις περισσότερο νερό και βάλε μια καλή ενυδατική κρέμα.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη