Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Τα 2 λάθη που κάνεις σε σχέση με τη διατροφή και την άσκηση

Αν δεν βλέπεις διαφορά στο σώμα σου ενώ ακολουθείς πρόγραμμα άσκησης και διατροφής ίσως να κάνεις δύο βασικά λάθη.

Διατροφή: Λάθος Νο. 1

Όσον αφορά τη διατροφή, το πρώτο λάθος που μπορεί να κάνεις είναι να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφών από το πρόγραμμά σου. Με γνώμονα τον σωστό τρόπο διατροφής θα εστιάσουμε στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός, για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά όπου μια συγκεκριμένη μερίδα τροφίμων δεν μπορεί να στα προσφέρει εξ ολοκλήρου.

Διάβασε ακόμη – 3 φανταστικά μέρη για άσκηση στη Λευκωσία

Πώς να το αλλάξεις;

Για την δημιουργία ενός ισορροπημένου και υγιούς διατροφικού καθημερινού πλάνου είναι σημαντικό τα τρόφιμα των γευμάτων σου να ποικίλουν:

Πολύς κόσμος για να χάσει βάρος αποκλείει από το διατροφολόγιο του, τους υδατάνθρακες – μεγάλο λάθος. Η λέξη κλειδί είναι περιορισμός υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην απόκτηση ενός υγιούς σώματος, καθώς αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό που είναι απαραίτητη για τη διάσπαση λίπους. Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η μειωμένη δοσολογία υδατανθράκων προκαλεί απελευθέρωση της ινσουλίνης η οποία κάνει δυσκολότερη τη διάσπαση λίπους.

Κατανάλωσε φρούτα και ωμά λαχανικά τα οποία ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό και αποτελούν ιδανική επιλογή καθώς έχουν χαμηλό θερμιδικό δείκτη. Περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού (80-90% τα περισσότερα), είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στον κορεσμό. Το μαρούλι για παράδειγμα έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο στομάχι, έτσι μένει λιγότερος ελεύθερος χώρος για λήπτες τροφές που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ένταξε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στην καθημερινότητα σου. Είναι πολύτιμες καθώς βοηθούν στην γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους, αυτό συμβαίνει επειδή μας χορταίνουν καλύτερα, έτσι μπορούμε να τρώμε μικρότερες ποσότητες φαγητού σε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Άσκηση: Λάθος Νο. 2

Όσον αφορά την άσκηση, δεν γυμνάζεσαι τόσες φορές όσες θα έπρεπε και θεωρείς ότι είναι αρκετό.

Πώς να το αλλάξεις;

Ένταξε τη δραστηριότητα στην καθημερινότητα σου. Γυμνάσου σωστά, επιλέγοντας την δραστηριότητα που αρμόζει στη δίκη σου προσωπικότητα. Η τακτική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψεις περισσότερες θερμίδες. 3 με 4 φορές την εβδομάδα, διαρκείας 60 λεπτών είναι αρκετό ώστε να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός σου και να κανείς περισσότερες καύσεις. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν πως το να ασκείσαι για 30’ την ημέρα, σε βοηθάει να χάσεις 25% περισσότερο βάρος από ότι αν γυμνάζεσαι για μία ολόκληρη ώρα.

Συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση είναι ο απόλυτος εχθρός του σπλαχνικού λίπους. Χιλιάδες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μερικά από τα πολλά οφέλη της γυμναστικής είναι η βελτίωση της υγείας καθώς, βοηθάει στο χάσιμο λίπους και στην αύξηση μυϊκής μάζας.

Από την Λευκοθέα Καβρουλάκη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, MSc στη Θεραπευτική Διατροφή.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη