Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συναισθηματική πείνα: 8 τρόποι για να την καταπολεμήσεις

Η Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου σου δίνει λύσεις για το πώς να σταματήσεις τη συναισθηματική πείνα. 

Βρίσκεις τον εαυτό σου να κάνει κατάχρηση τροφίμων σε περιόδους έντονου άγχους ή στρες;

Αν συναισθηματικά καταναλώνεις τροφές, αρκετές φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο, για να καταστέλλεις και να καταπραΰνεις τα αρνητικά σου συναισθήματα τότε η πείνα που νιώθεις δεν είναι σωματική αλλά συναισθηματική.

Πώς να σταματήσεις τη συναισθηματική πείνα;
Η συναισθηματική πείνα δεν μετριάζεται εύκολα με το φαγητό ενώ η πληρότητα μπορεί να λειτουργήσει στη στιγμή, το φαγητό λόγω αρνητικών συναισθημάτων αφήνει συχνά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αναστατωμένοι από πριν.

Διάβασε ακόμη – Η συνταγή της διατροφολόγου για σπιτικό και υγιεινό παγωτό μπανάνας

Λύσεις υπάρχουν για όλα:
1. Αν νιώθεις πιο ευάλωτος συναισθηματικά, πάρε ένα βιβλίο να το διαβάσεις για να απασχολήσεις το μυαλό σου ή αξιοποίησε το χρόνο σου για να χαλαρώσεις.
2. Μια βόλτα ή ένα χαλαρό τρέξιμο στη γειτονιά μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές.
3. Κράτησε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Μπορείς να καταγράφεις από το πρωί μέχρι το βράδυ την ώρα και τα γεύματα που έχεις καταναλώσει μέσα στη μέρα. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολο, προσπάθησε να συμπεριλάβεις όλα όσα καταναλώνεις – όσο μεγάλα και μικρά – και κατέγραψε τα συναισθήματα που αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή.
4. Ενσωμάτωσε τον οργανισμό σου σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής όπου θα προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής.
5. Απομάκρυνε από τα ντουλάπια όλα τα φαγητά ή σνακ που πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις.

Διάβασε ακόμη – Γκρελίνη: Τι προκαλεί και πώς μειώνεται η ορμόνη της πείνας

6. Δώσε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις. Η μέτρηση μερίδων και η επιλογή μικρών πιάτων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των μερίδων για την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνήθειων.
7. Αυτοεκτιμηση. Το Α και το Ω για να πετύχεις το στόχο σου. Μη τα βάζεις ποτέΕ με τον εαυτό σου. Να τον αγαπάς και να τον εκτιμας. Κι αν κάτι πάει στραβά μια μέρα, την επόμενη μπορείς να το διορθώσεις.
8. Ζήτησε βοήθεια από κάποιο επαγγελματία υγείας ο οποίος μπορεί να σε στηρίξει σε κάθε βήμα που θα κάνεις.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyviou.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη