Στις 8 εβδομάδες η περίοδος χορήγησης της 2ης δόσης του AstraZeneca

Υλοποιείται η πρόταση για μείωση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ότι εξέτασε και αξιολόγησε τα δεδομένα που προκύπτουν από διεθνείς μελέτες από πραγματικούς εμβολιασμούς, αλλά και τη σύσταση που περιλαμβάνεται στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca. Έτσι αποφασίστηκε όπως μειωθεί η περίοδος μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης του συγκεκριμένου εμβολίου από 12 σε οκτώ (8) εβδομάδες.

Η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα (27 Απριλίου) και έχουν ήδη γίνει ρυθμίσεις στα Κέντρα Εμβολιασμού, ώστε τα ραντεβού για τη 2η δόση του εμβολίου όσων ατόμων θα εμβολιαστούν από σήμερα κι έπειτα με AstraZeneca, να προγραμματίζονται την 8η εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca πριν από τις 25 Απριλίου, θα ισχύσουν τα πιο κάτω:

  1. Για τις περιπτώσεις που βρίσκονται από 0 μέχρι 9 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση, θα υπάρξει επικοινωνία από το Υπουργείο Υγείας για επαναπρογραμματισμό την 8η εβδομάδα.
  2. Για τις περιπτώσεις που βρίσκονται από 10 μέχρι 12 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση, η χορήγηση της 2ης δόσης θα διενεργηθεί κανονικά στις 12 εβδομάδες.

Στόχος του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού με τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια, έτσι ώστε να επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας και να προστατευθούν οι πολίτες από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής, στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση το 84% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών έχει εμβολιαστεί το 80%.

Τα δεδομένα αντανακλώνται στις νοσηλείες, όπου ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται από αυτές τις ηλικίες έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, και παράλληλα την εβδομάδα που διανύουμε, προτεραιότητα για τη διευθέτηση ραντεβού έχουν τα άτομα ηλικίας 39-44 ετών.

Πηγή: sigmalive

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη