Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Sleep divorce: Μήπως πρέπει να κοιμάστε χωριστά;

Μάθε τι είναι το διαζύγιο ύπνου και αν πρέπει τελικά να χωρίσετε τα κρεβάτια σας.

Στην αρχή της σχέσης ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι είναι μια ευκαιρία για αγκαλιές, ανάπτυξη οικειότητας και φυσικά σεξ. Μετά από μερικά χρόνια γάμου όμως τα πράγματα αλλάζουν. Εσύ θέλεις να ξεφυλλίσεις το περιοδικό σου πριν κοιμηθείς κι εκείνος θέλει απόλυτο σκοτάδι. Ο ένας δεν πέφτει στο κρεβάτι πριν τις 2:30 τη νύχτα κι ο άλλος βάζει το ξυπνητήρι στις 6:15 για να πάει για τρέξιμο. Εσύ ξυπνάς με τον παραμικρό θόρυβο κι εκείνος ροχαλίζει σαν … Τότε γιατί συνεχίζετε να κοιμάστε μαζί;

Μάθε παρακάτω πώς θα το αντιμετωπίσεις παρακάτω.

Διάβασε ακόμη – Power nap: Ποια διάρκεια πρέπει να έχει ο μεσημεριανός σου ύπνος;

Άγρυπνοι στην τοποθεσία “διπλό κρεβάτι”

Έως το 1950 θεωρούνταν ανθυγιεινό και κάπως μικροαστικό να κοιμάται ένα αντρόγυνο σε διπλό κρεβάτι. “Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από ένα ξεχωριστό κρεβάτι για να κοιμάται, ακριβώς όπως τρώει στο δικό του πιάτο” έγραφε το 1920 στο βιβλίο του Sleeping for Health ο δρ Edwin F. Bowers. Λίγα χρόνια αργότερα όμως κάτι άρχισε να αλλάζει και οι λόγοι ήταν, όπως συνήθως, οικονομικοί. Οι κρεβατοκάμαρες γέμισαν με διπλά κρεβάτια όπου ξάπλωναν τα ζευγάρια στο τέλος της ημέρας.

“Οι άνθρωποι έχουν εκνευρισμό, αϋπνία και είναι δυστυχισμένοι εξαιτίας των διπλών κρεβατιών, που είναι πράγματα του διαβόλου και ζηλεύουν τη γαμήλια ευτυχία” έγραφε εκείνη την εποχή στο βιβλίο της Sleep η Βρετανίδα συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας Marie Stopes. Ο ύπνος δίπλα δίπλα ήταν μάλλον λύση ανάγκης παρά επιλογή. Τα σπίτια ήταν μικρά και δεν υπήρχε χώρος για δύο κρεβάτια – πόσο μάλλον για ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες. Επιπλέον, η αγκαλιά ήταν ο πιο εύκολος και ευχάριστος τρόπος για να ζεσταθεί κανείς τη νύχτα χωρίς να φουσκώσει το λογαριασμό του ρεύματος/πετρελαίου/γκαζιού.

Νύχτες με τον εχθρό μου

Flash-forward στο σήμερα, σε ένα ακόμα πρωί που ξύπνησες χωρίς να έχεις χορτάσει ύπνο και έχεις καλούς λόγους να χρεώνεις στο σύντροφό σου την κακή σου διάθεση. Είτε πρόκειται για διαταραχές του ύπνου, όπως το ροχαλητό και η υπνική άπνοια, είτε για διαφορές στα καθημερινά ωράρια ή τη συνήθεια του ενός να στριφογυρίζει όλη νύχτα ή να “κλέβει” συστηματικά ολόκληρο το σεντόνι, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στο κρεβάτι – διαφορετικά από αυτά που φαντάζεσαι, αλλά εξίσου σημαντικά.

Γιατί ο ύπνος είναι όντως σημαντικός – σκέψου μόνο ότι ένας άνθρωπος περνάει κατά μέσο όρο 26 χρόνια στο κρεβάτι. Η έλλειψή του μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά όχι μόνο την υγεία και τη διάθεσή σου, αλλά και τη σχέση σου. Έτσι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια βρίσκουν τη λύση σ’ αυτό που ονομάζεται επισήμως πλέον “διαζύγιο ύπνου” (ή “sleep divorce” στη διεθνή βιβλιογραφία). Προφανώς και ο όρος “διαζύγιο” χρησιμοποιείται καταχρηστικά, αφού δεν πρόκειται για κάποια “επίσημη” νομική πράξη, αλλά μόνο για την απόφαση να κοιμάται ο καθένας σε διαφορετικό δωμάτιο ή διαφορετικό κρεβάτι.

Sleep divorce: Πώς να το κάνεις σωστά

Συζήτησέ το

Όπως και σε ένα κανονικό διαζύγιο, ιδανικά η απόφαση θα πρέπει να είναι συναινετική. Όσο κι αν υποφέρεις που η ώρα είναι τρεις τη νύχτα και πάλι δεν μπορείς να κοιμηθείς από το ροχαλητό του, δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσεις μεγαλοφώνως ότι στο εξής θα κοιμάσαι στον ξενώνα. Μίλησε στο σύντροφό σου με επιχειρήματα και ηρεμία και εξήγησέ του για ποιους λόγους θεωρείς ότι είναι καλή ιδέα να κοιμάστε χωριστά.

Βεβαιώσου ότι ο άλλος έχει καταλάβει τη θέση σου

Είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει μετέωρη η αντίληψη ότι ο ύπνος σε χωριστά κρεβάτια είναι συνέπεια προβλημάτων στο γάμο, ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός. “Έχει σημασία να διατηρηθούν τόσο η αίσθηση της αυτονομίας όσο και της επικοινωνίας και της αμεσότητας ανάμεσα στο ζευγάρι. Από την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις βασικές αρχές μιας “καλής σχέσης” θα εξαρτηθεί πόσο επιτυχημένο θα είναι το “πείραμα” του sleep divorce” τονίζει η ψυχολόγος.

Ακολουθήστε μια κοινή “τελετουργία ύπνου”

Ακόμα κι αν πρόκειται να καταλήξετε σε χωριστά κρεβάτια, είναι σκόπιμο να ξεκινάτε μαζί τη διαδικασία του ύπνου ακολουθώντας κάθε βράδυ μια συγκεκριμένη “τελετουργία” που θα σας φέρει πιο κοντά. “Οι τελετουργίες στο ζευγάρι ενώνουν και γεμίζουν σταθερότητα και αίσθημα ελέγχου” επισημαίνει η ειδικός. Για παράδειγμα, μπορείτε να βλέπετε μαζί ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά ή να έχετε ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό για “καληνύχτα”.

Μην επιτρέψεις να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή σας

Πολλά ζευγάρια φοβούνται πως η συνήθεια να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια ενδέχεται να αποτελέσει τη θανατική καταδίκη της σεξουαλικής ζωής τους. Όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορεί μάλιστα να συμβεί ακριβώς το αντίθετο: Ακριβώς επειδή η αφορμή για σεξ δε βασίζεται πια στην ευκολία (“Είμαι εδώ, είσαι εδώ, μήπως να το κάνουμε;”), το διαζύγιο ύπνου είναι πιθανό να φέρει μια νέα δυναμική στην ερωτική ζωή του ζευγαριού – αρκεί να τη βάλουν σε προτεραιότητα. “Αναζητήστε από κοινού τόπους και στιγμές για την πολύτιμη συνεύρεση, ώστε να μην κινδυνέψει να χαθεί η σεξουαλική επικοινωνία” προτείνει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου.

Συνεχίστε να κοιμάστε μαζί μερικές φορές

O ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της οικειότητας σε ένα ζευγάρι και προσφέρει μικρές στιγμές ευδαιμονίας, όπως, για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε στο σύντροφό μας κάτι που είδαμε σε ένα βιβλίο, όταν μοιραζόμαστε ένα αστείο ή όταν ξεκινάμε έναν αυθόρμητο μαξιλαροπόλεμο έτσι, χωρίς λόγο. Ένα απόλυτο διαζύγιο ύπνου χωρίς εξαιρέσεις θα μπορούσε να σου στερήσει στιγμές όπως αυτές. Πολλά ζευγάρια βρίσκουν τη χρυσή τομή επιλέγοντας να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια τις καθημερινές ή τις μέρες που έχουν πολλή δουλειά και χρειάζονται ξεκούραση και να μοιράζονται το ίδιο στρώμα τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές.

Πηγή: madamefigaro.gr

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη