Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Σημάδια που δείχνουν πως ίσως πρέπει να κόψεις τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ίσως ευθύνονται για κάποια ενοχλητικά πράγματα που βιώνεις.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται συνήθως παντού στη ζωή μας. Από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι πιθανόν να καταναλώνεις αρκετές τροφές από την κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πέραν όμως από την γεύση που προσδίδουν στα γεύματα σου και κάποια θετικά που προσφέρουν στην υγεία σου, είναι πιθανόν να έχεις παρατηρήσει κάποια συγκεκριμένα “συμπτώματα” που συνδέονται με την κατανάλωση τους.

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός στο πως θα αντιδράσει στις διάφορες τροφές, έτσι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι κάτι ιδιαίτερα συχνό για πολλούς ανθρώπους. Δες λοιπόν ποια σημάδια σου στέλνουν μηνύματα πως ίσως πρέπει να σκεφτείς να κόψεις τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου.

Δυσκοιλιότητα

Δεν σημαίνει πως αν έχεις δυσκοιλιότητα είναι απαραίτητα επειδή κατανάλωσες γαλακτοκομικά, αλλά όντως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να την προκαλέσουν εάν έχεις δυσανεξία. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε μερικούς ανθρώπους λόγω φλεγμονής του πεπτικού σωλήνα.

“Η πρωτεΐνη γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι το λίπος ή η ζάχαρη) προκαλεί σοβαρή δυσκοιλιότητα σε πολλούς ανθρώπους”, αναφέρει ο Δρ John McDougall.

Διάβασε ακόμη – Πρόγραμμα detox για μετά τις διακοπές

Δυσπεψία

Αν αντιμετωπίζεις συχνά έντονη και επώδυνη δυσπεψία, τα γαλακτοκομικά ίσως είναι η αιτία. Η Mayo Clinic καταγράφει σε μια λίστα τα τρόφιμα που παράγουν αέρια και όπως μάντεψες, τα γαλακτοκομικά βρίσκονται μέσα σε αυτή.

Ακμή

Σε μερικούς ανθρώπους τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα όπως η ακμή. “Τα βακτήρια που ζουν στους πόρους σου όχι μόνο προκαλούν φλεγμονή, αλλά αυτό που καταναλώνεις, όπως το γάλα, μπορεί επίσης να προωθήσει τη φλεγμονή, κάνοντας το δέρμα σου ακόμη χειρότερο”, σύμφωνα με το Men’s Health.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το γάλα και το παγωτό μπορεί να προκαλέσουν ακμή, ενώ το τυρί και το γιαούρτι όχι, σύμφωνα με το Men’s Health. Το σώμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικά τρόφιμα, οπότε η δοκιμή είναι πιθανώς ο τρόπος για να καταλάβεις τι ισχύει για εσένα.

Αν είσαι “μπουκωμένη

Αν είσαι “μπουκωμένη” και τίποτα δεν μπορεί να σε βοηθήσει, ίσως το να κόψεις τα γαλακτοκομικά αξίζει μια δοκιμή. Δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, αλλά μια μειοψηφία ανθρώπων αντιμετωπίζουν λιγότερη συμφόρηση μετά τη διακοπή των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη