Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Σηκώνει αυλαία σήμερα το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος

Με περισσότερες από 20 ταινίες μεγάλου μήκους.

Η επετειακή, 20ή έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2022, υποδέχεται το κοινό μπροστά από τη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία, μεταξύ 8 και 16 Απριλίου.

Οι διοργανωτές, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο, υπόσχονται να αναδείξουν για ακόμη μια χρονιά τις κορυφαίες προτάσεις του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου της σεζόν και να φωτίσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς ξεχωριστών κινηματογραφιστών.

Μια διαδρομή στο πιο ενδιαφέρον σινεμά της εποχής μας συνθέτει το καλεντάρι των προβολών με είκοσι και πλέον ταινίες μυθοπλασίας που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται φιλμ που ξεχώρισαν διεθνώς (Τμήμα Viewfinder), οι επιλογές ενός πολύ ισορροπημένου διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος (Glocal Images), οι τέσσερις προτάσεις αξιώσεων τελευταίας εσοδείας από ημεδαπούς δημιουργούς που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, μαζί με τις ταινίες του παράλληλου προγράμματος και της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους.

Μεταξύ άλλων, σημεία αναφοράς στο πρόγραμμα είναι το βιωματικό και ήδη πολυσυζητημένο Belfast του Κένεθ Μπράνα, το Βαγόνι αριθμός 6 του Γιούχο Κουόσμανεν που βραβεύτηκε στις Κάννες, αλλά και το υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο του Γιόακιμ Τρίερ.

Την ευθύνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων έχουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ η σκηνοθέτρια- παραγωγός Τώνια Μισιαλή, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο σκηνοθέτης- παραγωγός Μάριος Στυλιανού.

Info: www.cyprusfilmdays.com

Διάβασε ακόμη