Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Self-love: Οι 5 καλύτερες ασκήσεις ευτυχίας για να δοκιμάσεις από σήμερα

Αν νιώθεις στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη, υπάρχει λύση να αισθανθείς καλύτερα και μάλιστα μόνο μέσα σε 5 λεπτά.

Είναι δύσκολο να καταφέρεις να είσαι ήρεμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κι αυτό γιατί η σύγχρονη ζωή που ζούμε δεν στο επιτρέπει. Άγχος, δουλειά, υποχρεώσεις και καθόλου χρόνος για να πραγματοποιήσεις μία συνεδρία διαλογισμού. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις, που θα σε ηρεμήσει, θα σου φτιάξει τη διάθεση, θα φωτίσει τη ζωή σου με ευτυχία και για το οποίο θα χρειαστείς μόνο λίγα λεπτά, είναι τα εξής:

Διάβασε ακόμη – Self-Love: Το κλειδί για να βρεις την ευτυχία

1. Αντιμετώπισε το δυσκολότερο μέσα στην ημέρα σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να “ρυθμίσουμε” τον εγκέφαλό μας, “εκμεταλλευόμενοι” κάποιες ουσίες που εκκρίνονται σε αυτόν και μας προκαλούν χαρά. Υπάρχει κάτι που το αποφεύγεις; Ένα e-mail που το αφήνεις πάντα στο τέλος, ένα δύσκολο τηλέφωνο που μοιάζει ιδανικότερο για την επόμενη ημέρα; Με το να αντιμετωπίσεις τη δυσκολότερη εργασία μέσα στην ημέρα σου, θα προκαλέσεις την έκκριση της ντοπαμίνης που αποκαλείται και ως αίσθημα της εκπλήρωσης ενός κατορθώματος. Ο σκοπός είναι να επικεντρωθείς σε έναν συγκεκριμένο στόχο, τον οποίο μόλις εκπληρώσεις, μπορείς να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου.

2. Πάρε βαθιές ανάσες

Είναι η πιο απλή άσκηση που μπορείς να κάνεις. Πάρε 4,5 ή 10 ανάσες. Κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου. Βρες ποιος είναι ο τρόπος που σε βοηθάει περισσότερο και χρησιμοποίησέ τον όταν νιώθεις πως το άγχος σου έχει βαρέσει κόκκινο.

3. Άκουσε ένα χαρούμενο τραγούδι

Όταν νιώθεις πεσμένη, πάτα το play στο πιο ανεβαστικό τραγούδι που έχεις στην playlist σου. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, η μουσική κατάφερε να συμβάλλει στη διάθεση και την ευεξία τους, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες, που με λίγη μουσική ή ένα νανούρισμα μειώνεται το άγχος τους. Αν πάλι ξεκινήσεις να χορεύεις, με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να μειώσεις κατά πολύ το στρες αφού θα αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου.

4. Σκέψου τους ανθρώπους που σε νοιάζονται

Προκειμένου ο εγκέφαλός σου να εκκρίνει μια άλλη “χαρούμενη” ουσία, την ωκυτοκίνη που είναι γνωστή και ως η ορμόνη της αγάπης, σκέψου άτομα που αγαπάς και νιώθεις ασφάλεια μαζί τους. Ρώτα τον εαυτό σου, ποιος θα είναι πάντα δίπλα σου ό,τι κι αν συμβεί. Μπορείς στη συνέχεια είτε να τον πάρεις τηλέφωνο ώστε να επικοινωνήσεις μαζί του ή αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο να του δώσεις μία αγκαλιά.

5. Κάνε κάτι καλό για κάποιον άλλο

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να ενεργοποιήσουν την ευτυχία. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι υπερβολικό. Απλά κράτησε την πόρτα του ασανσέρ σε κάποιον, πες μια ευγενική κουβέντα στον γείτονά σου. Επίσης, όχι μόνο οι πράξεις μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλά αλλά και οι ευγενικές σκέψεις. Σκέψου για ποιους λόγους θαυμάζεις έναν άνθρωπο και φαντάσου πώς θα εξέφραζες την εκτίμησή σου στο πρόσωπό του. Στέλνοντας θετικές σκέψεις στους άλλους, θα έχεις ευτυχία και χαρά στη δική σου ζωή.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη