Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Σε ολικό lockdown από σήμερα

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε ισχύ βρίσκεται από 05:00 το νέο καθολικό lockdown, σε μια προσπάθεια ανακοπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα και αναχαίτισης των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια. Πρόκειται για το τρίτο lockdown και θα ισχύσει μέχρι τις 9 Μαΐου.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα νέα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία  θα ισχύει από τις εννέα το βράδυ, καθώς και μετακινήσεις μόνο με sms και έως ένα την ημέρα ανά άτομο.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Οι εξαιρέσεις

Στο μεταξύ, εξαιρέσεις έχουν δοθεί για την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, την Κυριακή του Πάσχα, καθώς και για τις λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα, 26 Απριλίου έως 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο θα επιτρέπεται για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1η Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Επιπλέον, στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας
θα επιτρέπεται η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

Επίσης, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων. Επιπλέον, μόνο για εκείνη την ημέρα, θα επιτρέπεται σε κάθε πολίτη, η αποστολή δύο sms στο 8998.

Εξάλλου, από σήμερα, Δευτέρα, αναστέλλεται και η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away.

Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αίρονται από την 10η Μάιου του 2021, όποτε επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα.
Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με την άρση των νέων μέτρων, θα είναι σε ισχύ η προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη