Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Schiaparelli: Όλες οι λεπτομέρειες για τη συλλογή του οίκου που δίχασε την κοινή γνώμη

Ο οίκος άνοιξε την εβδομάδα υψηλής ραπτικής του Παρισιού με δημιουργίες που έφεραν υπερμεγέθη λούτρινα κεφάλια ζώων.

Της Νικόλ Ζένιου

Η εβδομάδα υψηλής ραπτικής του Παρισιού σήκωσε αυλαία χθες, Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου με τον οίκο Schiaparelli να παρουσιάζει μία συλλογή με δημιουργίες που έφεραν υπερμεγέθη λούτρινα  κεφάλια ζώων, διχάζοντας την κοινή γνώμη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Daniel Roseberry, εμπνεύστηκε από την Κόλαση του Δάντη για αυτό το σόου που θεωρείται ένα από τα πιο iconic που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα ωστόσο ο χαρακτηριστικός σουρεαλισμός του τον οποίο παρουσιάζει σε κάθε σόου από τότε που ανάλαβε το 2019, έγινε για ακόμη μια φορά θέμα συζήτησης.

Διάβασε ακόμη – Paris Couture Week: To σόου του οίκου Schiaparelli παρουσίασε φορέματα με “λούτρινα” κεφάλια ζώων

Η Spring/Summer 2023 Haute Couture συλλογή του μπορεί να προσέφερε μερικές από τις πιο iconic fashion εικόνες της δεκαετίας ωστόσο δίχασε το κοινό με τα “προκλητικά”  κεφάλια ζώων πάνω σε βελούδινα φορέματα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

O σουρεαλισμός και τα faux κεφάλια ζώων

Αληθοφανείς faux κεφαλές από ένα λιοντάρι, μια λεοπάρδαλη και ένα λύκο προστέθηκαν σε ασύμμετρα βελούδινα φορέματα, παλτά και strapless δημιουργίες συνθέτοντας μία συλλογή που ισορροπούσε ανάμεσα στα όρια της couture μόδας και της θεατρικής σκηνής. Ο Daniel Roseberry έκανε λόγο για τις “γραμμές του αληθινού και του μη ρεαλιστικού”.

H Κόλαση του Δάντη και το “Inferno Couture

Στις σημειώσεις της συλλογής ο creative director του οίκου αναφέρει πώς, “Αυτή η συλλογή αποτελεί φόρο τιμής στην αμφιβολία. Ήθελα να απομακρυνθώ από τις τεχνικές με τις οποίες ένιωθα άνετα και να επιλέξω αντί αυτού ένα νέο πεδίο δημιουργίας όπου όλα είναι τρομακτικά αλλά καινούργια. Η αίσθηση της κόλασης εμφανίστηκε περισσότερο ως πνευματική αναφορά και τα ζώα αντιπροσώπευσαν τη λαγνεία, την υπερηφάνεια και τη φιλαργυρία.”

Mε έμπνευση από τα τρία βιβλία που απαρτίζουν τη Θεία Κωμωδία, το “Inferno, Purgatorio, Paradiso” ο Roseberry προσθέτει: “Δεν μπορεί να υπάρξει κανείς χωρίς τους άλλους. Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει παράδεισος χωρίς κόλαση. Δεν υπάρχει χαρά χωρίς λύπη, δεν υπάρχει έκσταση δημιουργίας χωρίς το μαρτύριο της αμφιβολίας. Η ευχή μου για τον εαυτό μου είναι να το θυμάμαι πάντα – ότι, στις πιο δύσκολες μέρες μου, όταν η έμπνευση απλά δεν έρχεται, να θυμάμαι ότι δεν είναι δυνατή η απογείωση χωρίς πρώτα ένα ταξίδι στις φωτιές και τον φόβο που τη συνοδεύει”.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L’OFFICIEL PARIS (@lofficielparis)

Η viral αντίδραση του κοινού

Αν και αυτά τα ζώα δεν είναι αληθινά, με τον οίκο να αναφέρει στις σημειώσεις της συλλογής πώς “Κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε για τη δημιουργία της συλλογής”, πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν θεωρώντας πώς η εν λόγω συλλογή με τα κεφάλια ζώων από faux γούνα ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή επιστροφή της αληθινής γούνας.

Ανεξάρτητα από την πρόθεση του Roseberry να “θολώσει τις γραμμές μεταξύ του αληθινού και του μη ρεαλιστικού”, η έκθεση αυτών των ζώων μέσω μίας συλλογής couture αφήνει να νοηθεί και παράλληλα δημιουργεί τον συμβολισμό ότι τα ζώα είναι η απόλυτη μορφή πολυτέλειας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elle Italia (@elle_italia)

Η θέση των ζώων στην μόδα

Η υψηλή ραπτική αποτελεί το πρότυπο του απαράμιλλου σχεδιασμού, δεξιοτεχνίας και κατασκευής και εξερευνά μέσα από τα χρόνια τη σχέση μεταξύ τέχνης, χειροτεχνίας και μόδας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απορρέει πάντα το στοιχείο του υπερρεαλισμού για να μπορέσει να επικοινωνήσει τις πιο πάνω ιδιότητες και ο οίκος Schiaparelli, μπορεί κανείς να πει πώς δεν έχει δημιουργήσει μέσα στα επιτρόπομενα και απαιτούμενα όρια της haute couture μόδας.

Ωστόσο σε έναν κόσμο όπου αρκετά ζώα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο λόγω τον ανήθικων πρακτικών παραγωγής υφασμάτων, τι ρόλο διαδραματίζουν αυτά τα αποκεφαλισμένα κεφάλια ζώων σε μία επίδειξη υψηλής ραπτικής;

Η μόδα είναι μια βιομηχανία που βασίζεται στο θέαμα για να μπορέσει να κινητοποιήσει τις πωλήσεις, επομένως η πράξη του να στέλνεις κάτι viral στην πασαρέλα δεν είναι ασυνήθιστη. Επίσης, η δημιουργία αυτών των σουρεαλιστικών κομματιών τέχνης φτιαγμένα από τεχνίτες στο χέρι δεν είναι παρά αξιέπαινη, αλλά πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει ο Schiaparelli.

H αντίδραση του οργανισμού PETA

Μετά το σόου, μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις στον κόσμo για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, η PETA δημοσίευσε μια δήλωση που επαινεί τον Roseberry για τα looks, και αναφέρει πώς οι δημιουργίες “γιορτάζουν την ομορφιά των λιονταριών και μπορεί να είναι μια δήλωση ενάντια στο κυνήγι των ζώων, στο οποίο οι οικογένειες λιονταριών διαλύονται για να ικανοποιήσουν τον ανθρώπινο εγωισμό”.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που ισχυρίστηκε και ο ίδιος ο Roseberry, σχολιάζοντας ότι “ο μιμητισμός (είναι αληθινό λιοντάρι;) αποτελεί μορφή σουρεαλισμού σε αυτή τη συλλογή, και δεν είσαι ποτέ σίγουρος ποιος έκανε το κομμάτι που βλέπεις – η φύση ή ο άνθρωπος;”

Ωστόσο αργότερα η οργάνωση ανήρτησε υλικό ενάντια στις δημιουργίες του οίκου. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε τις σουρεαλιστικές δημιουργίες του oίκου Schiaparelli αναγράφωντας σε ανάρτηση πώς “Η διαβεβαίωση του οίκου Schiaparelli ότι “κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε” κατά τη δημιουργία αυτής της κολεξιόν είναι αντικειμενικά ψευδής”.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PETA (@peta)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Roseberry (@danielroseberry)

Η αντίδραση του Έλληνα σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια

Αρκετοί σχεδιαστές αντέδρασαν στο σοόυ του οίκου Schiaparelli, ανάμεσά τους και ο Έλληνας σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας οποίος αναφέρθηκε στο κεφάλι της τίγρης που χρησιμοποιήθηκε στο show του οίκου Schiaparelli αλλά και σε παλαιότερο δικό του. “Είναι ένας τρόπος για τη μόδα να τιμήσει τα ζώα. Ποιος θα σκεφτεί κυνήγι τίγρης στην εποχή μας; Και οι δύο εικόνες αφήνουν αποτύπωμα που πηγάζει από την τεράστια δημιουργική αγάπη και τον υπέρμετρο σεβασμό για όλα τα ζώα.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vassilis Zoulias (@vzoulias)

‘Οποια μεριά και να υποστηρίζεις το μόνο σίγουρο είναι πώς ο Roseberry κατάφερε να δημιουργήσει μια συλλογή με μοναδική αισθητική που αν και δεν απευθύνεται σε όλους είναι σίγουρα μια δημιουργική έκφραση που αξίζει την προσοχή μας.

Δες παρακάτω το video της συλλογής:

Φωτογραφίες: instagram/ @danielroseberry

Διάβασε ακόμη