Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Raf Simons: “Η μόδα δεν θα αντλήσει διδάγματα από την πανδημία”

Ο γνωστός σχεδιαστής μιλά για τη μόδα στα χρόνιας της πανδημίας.

Συνεπικεφαλής με την Muccia Prada του δημιουργικού του οίκου Prada, o Raf Simons και η Miuccia Prada μίλησαν στους New York Times με αφορμή την παρουσίαση της πρώτης τους ανδρικής συλλογής.

Οι δυο τους, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη μίλησαν για τη συνεργασία τους, για την πορεία της μόδας, για τις συσκέψεις μέσω Zoom και τη ζωή μετά την πανδημία.

“Συνεργαζόμαστε και είμαι πολύ χαρούμενη. Ωστόσο, δεν είχαμε χρόνο να απολαύσουμε πραγματικά τη συνεργασία. Είμαι στο σπίτι, και είναι στο γραφείο” τόνισε η σχεδιάστρια μόδας και επιχειρηματίας, η οποία ανέλαβε τον οικογενειακό οίκο ενδυμάτων και ειδών πολυτελείας το 1978.

Hμουν θαυμαστής του brand Prada, παρατηρητής του Prada. Φορούσα μόνο Prada για περίπου 15 χρόνια, επειδή μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πάντα ένιωθα περίεργα να περπατάω με τα δικά μου ρούχα, ανέφερε ο Raf Simons.

“Η δουλειά ενός σχεδιαστή δεν είναι μόνο να δημιουργεί ρούχα. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα ζητήματα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, ή η μόδα θα γίνει εντελώς εμπορική ή πιο ηθική. Όλες αυτές οι σκέψεις γυρίζουν στο μυαλό μας, οπότε χαίρομαι που είναι εδώ και μπορούμε να μιλήσουμε για αυτές” σημείωσε η Miuccia Prada.

“Tο βίντεο μου αποσπά την προσοχή. Δεν έχω καν υπολογιστή! Στο τηλέφωνο, είμαι πιο συγκεντρωμένη. Μπορούμε να μιλάμε για θεωρίες. Για την πρώτη σεζόν και οι δύο αισθανθήκαμε ότι δεν θέλαμε να αφηγηθούμε ιστορίες. Ενδιαφερόταν να ορίσει μια αισθητική του Prada, πολύ απλοποιημένη, και είχα την ίδια άποψη” ανέφερε η σχεδιάστρια μόδας.

Το πιο ενδιαφέρον από τη συζήτηση είναι η αποκάλυψη του Simons ότι δεν πιστεύει ότι η μόδα θα αντλήσει διδάγματα από την πανδημία και ότι πιστεύει ότι είναι πολύ απίθανο η βιομηχανία να επιβραδυνθεί. «Το ένα μάθημα που νομίζω ότι η μόδα δεν θα μάθει από την πανδημία, το οποίο πρέπει να μάθει, για να είμαι ειλικρινής, είναι ότι πρέπει να είναι λιγότερο άπληστη» εξήγησε ο Βέλγος σχεδιαστής μόδας.

“Για την πλειοψηφία, η πρώτη επιθυμία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Όλοι είχαν λιγότερη ανάπτυξη, οπότε όλοι θα προσπαθήσουν να καλύψουν τη διαφορά. Και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό μόνο με μία ή δύο συλλογές τον χρόνο” εκτίμησε ο Raf Simons προσθέτοντας ότι το κοινό ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιφανειακή μόδα.

Η μόδα έγινε pop και οι νικητές τώρα είναι εκείνοι που ουρλιάζουν πιο δυνατά, όχι εκείνοι που μιλούν με περισσότερη ευφυϊα, ανέφερε.

Νομίζω ότι όταν τελειώσει η πανδημία, οι άνθρωποι θα είναι πολύ πρόθυμοι να ξαναζήσουν τις ζωές τους. Ήδη, η Κίνα καταναλώνει σαν τρελή. Επίσης η Αμερική. Στο Μιλάνο υπάρχει έκρηξη όπως κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης. Διοργανώνουν τρελά πάρτι” είπε η Miuccia Prada.

Αν θέλεις να συνεχίσεις να δραστηριοποιείσαι, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Οι εταιρείες δέχονται κριτική επειδή παράγουν πάρα πολλά, αλλά κρινόμαστε από τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί μας δεν ήταν τόσο καλοί, και σε κάθε συζήτηση, αυτό ήταν το θέμα. Έτσι, εάν θέλεις να επιβιώσεις με την εταιρεία σου, με όλη την ευθύνη των ανθρώπων που εργάζονται για σένα, αμφιβάλλω ότι θα παράγουμε λιγότερα, τόνισε η Miuccia Prada.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Miuccia Prada ανακοίνωσε ότι ορίζει τον Raf Simons συνεπικεφαλής δημιουργικού μαζί της στον οίκο Prada.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφίες: ΕPA

Διάβασε ακόμη