Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Που οφείλεται η κούραση που νιώθεις την άνοιξη;

Τα συμπτώματα της λεγόμενης “εαρινή κόπωσης” συμπεριλαμβάνουν ατονία και δυσκολία συγκέντρωσης.

Νιώθεις ότι τώρα που μπαίνει η άνοιξη δυσκολεύεται περισσότερο να σηκωθείς από το κρεβάτι ή έχεις συνέχεια υπνηλία, νιώθεις διαρκώς κουρασμένη και είναι αδύνατον να συγκεντρωθείς; Πιθανότατα πρόκειται για το “σύνδρομο εαρινής κόπωσης”, μια κατάσταση που μας κάνει πράγματι να κουραζόμαστε περισσότερο κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Μάλιστα, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες που έγιναν για το συγκεκριμένο θέμα, αυτή η σχεδόν μόνιμη αίσθηση κόπωσης την άνοιξη, είναι κάτι που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες. Κι αυτοί είναι οι παράγοντες που το προκαλούν:

Είμαστε ενεργοί για περισσότερες ώρες

Με τη διάρκεια της ημέρας να αυξάνεται διαρκώς από την 20η ‘η 21η Μαρτίου (εαρινή ισημερία) μέχρι τις 20 ή 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), είμαστε δραστήριοι για πιο πολλές ώρες, σε σχέση με το χειμώνα που βάζαμε πιτζάμες και αράζαμε στον καναπέ από τις 8 το απόγευμα. Έτσι, ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια για να παραμείνει το μυαλό και το σώμα ξύπνιο και συγκεντρωμένο, κάτι που σταδιακά προκαλεί αυτό το αίσθημα κόπωσης.

Το σώμα βρίσκεται σε διαδικασία αποτοξίνωσης

Στη διάρκεια του χειμώνα, είθισται να καταναλώνουμε πιο λιπαρές τροφές με περισσότερες θερμίδες και να ακολουθούμε μια μάλλον καθιστική ζωή. Αυτά φορτώνουν το σώμα με τοξίνες από τις οποίες ο οργανισμός προσπαθεί να απαλλαγεί τώρα που έχει σύμμαχο το ηλιακό φως και την αύξηση της κίνησης. Έτσι, θα είναι έτοιμο να καλωσορίσει το καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια. Διάβασε κι εδώ πώς θα απαλλαγείς από τις τοξίνες στο έντερο.

Διάβασε ακόμη – Μπορώ να γυμνάζομαι όταν νιώθω κουρασμένη;

Το ανοσοποιητικό δουλεύει εντατικά

Τόσο η περίοδος της έξαρσης των ιώσεων που κορυφώνεται στο τέλος του χειμώνα όσο και η εμφάνιση των εποχικών αλλεργιών, μαζί με την πρώτη ανθοφορία, προκαλούν έξτρα επιβάρυνση στο ανοσοποιητικό σύστημα που του τελευταίο διάστημα δουλεύει εντατικά, με αποτέλεσμα να απορροφά ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που διαθέτουμε.

Αυτό που μπορείς να κάνεις -εκτός από το να προσέχεις τη διατροφή σου, να γυμνάζεσαι και να κοιμάσαι καλά για να νιώθεις γεμάτη ενέργεια- είναι να περιμένεις λίγο, αφού συνήθως το σύνδρομο αυτό διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη