Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου ανάλογα με τον τύπο τους

Συμβουλές για να διατηρείς τα μαλλιά σου υγιή και πλούσια χωρίς όμως να αφαιρείς τα φυσικά τους έλαια.

Της Άντριας Αρχοντίδου

“Πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας;” Είναι η αιώνια ερώτηση που πολλές από εμάς κάνουμε στον εαυτό μας, καθώς ακούμε φήμες για γυναίκες που έμαθαν τα μαλλιά τους να “αυτοκαθαρίζονται” ή έχουν φίλους που αποδίδουν την εντυπωσιακή λάμψη τους σε ένα καθημερινό λούσιμο. Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση; Πώς διατηρούμε τα μαλλιά μας υγιή και δυνατά, χωρίς όμως να αφαιρούμε υπερβολικά τα φυσικά μας έλαια;

Διάβασε ακόμη – Όλη η έμπνευση που χρειάζεσαι για το φθινοπωρινό σου μανικιούρ εάν έχεις κοντά νύχια

Όλα εξαρτώνται από τον τύπο και την υφή των μαλλιών σου – και πόσο λιπαρά γίνονται – αλλά, κατά μέσο όρο, τα περισσότερα μαλλιά παραμένουν καθαρά για περίπου τρεις ημέρες. Ωστόσο, το τριχωτό της κεφαλής είναι αυτό που πρέπει πραγματικά να φροντιστεί. Είναι δέρμα και χρειάζεται παρόμοια φροντίδα με το δέρμα στο πρόσωπό σου – ο καθημερινός καθαρισμός είναι ο καλύτερος για να διασφαλιστεί ότι είναι υγιής. Δεν θα άφηνες το πρόσωπο σου για μέρες χωρίς να το καθαρίσεις, σωστά; Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να καθαρίζεις και το τριχωτό της κεφαλής.

Λεπτά μαλλιά

Φυσικά, το να λούζεις τα μαλλιά καθημερινά δεν είναι ότι καλύτερο για όλους, αλλά εάν έχεις λεπτή υφή μαλλιών πρέπει να βάζεις σαμπουάν κάθε μέρα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού λιπαρών αδένων σου, πράγμα που σημαίνει ότι η λιπαρότητα συσσωρεύεται πιο γρήγορα.

Πυκνά και σγουρά μαλλιά

Εάν έχεις, πιο χοντρά ή σγουρά μαλλιά, το καθημερινό λούσιμο πιθανόν να μην είναι ρεαλιστικό και μπορεί να αφήσει τα μαλλιά ξηρά. Επιπλέον, αυτοί οι τύποι μαλλιών μπορούν να “αντέξουν” πολύ περισσότερο χωρίς να φαίνονται λιπαροί. Ένας ήπιος καθαρισμός κάθε 2-3 μέρες είναι το ιδανικό.

Το σωστό λούσιμο

Ενώ μπορεί να φαίνεται μια απλή διαδικασία, υπάρχει μια τέχνη στο να πλένεις τα μαλλιά σου. Οι ειδικοί βασίζονται στην προσέγγιση “1-2-3” για ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής και καθαρά μαλλιά.

  1. Μια φορά για το τριχωτό της κεφαλής και μια φορά για τα μαλλιά. Τα μαλλιά σου παραμένουν πολύ πιο καθαρά από το τριχωτό της κεφαλής σου, οπότε είναι καλύτερο να εστιάσεις το πρώτο σου σαμπουάν μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, ξέβγαλε, και εφάρμοσε ξανά σαμπουάν, εστιάζοντας στα μαλλιά.
  2. Δύο λεπτά απαλό μασάζ για να κατανέμεις ομοιόμορφα το σαμπουάν και να έχεις χρόνο να περάσεις απαλά τον αφρό στα μαλλιά.
  3. Τρία λεπτά οποιουδήποτε μαλακτικού. Μπορείς να παραλείψεις το μαλακτικό και στη θέση του να χρησιμοποιήσεις μάσκα. Άφησε το για 3-5 λεπτά για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα του μαλακτικού σου.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη