Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις μικρόβια από τη θάλασσα;

Διάβασε τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας.

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις μικρόβια από τη θάλασσα αν τα νερά είναι μολυσμένα; Η απάντηση πιθανώς βρίσκεται στο μικροβίωμα του δέρματος. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, έχει δείξει ότι η έκθεση στο νερό της θάλασσας μπορεί να μεταβάλει την ποικιλία και τη σύνθεση του ανθρώπινου μικροβιώματος του δέρματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Διάβασε ακόμη – 5 “κακές” συνήθειες που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού σου

Μπορείς να κολλήσεις μικρόβια από τη θάλασσα;

Η έρευνα:

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine συνέλεξαν δείγματα βακτηριδίων από το δέρμα ανθρώπων προτού κολυμπήσουν για 10 λεπτά στη θάλασσα, αφού είχαν στεγνώσει μετά από το μπάνιο και κατόπιν μετά από 6 και 24 ώρες.

Πριν από την κολύμβηση, οι συμμετέχοντες είχαν διαφορετικό μικροβίωμα. Αλλά μετά το κολύμπι, όλοι είχαν παρόμοιες κοινότητες βακτηρίων στο δέρμα τους, οι οποίες διέφεραν απολύτως από εκείνες που είχαν πριν κολυμπήσουν. Έξι ώρες μετά το κολύμπι, το μικροβίωμα του δέρματός τους είχε αρχίσει να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση, ενώ 24 ώρες αργότερα τίποτα δεν θύμιζε τη βουτιά στη θάλασσα.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ανίχνευσαν στο δέρμα των κολυμβητών βακτήρια του γένους Vibrio. Το γένος αυτό περιλαμβάνει το βακτήριο που προκαλεί τη χολέρα. Έξι ώρες μετά το κολύμπι, τα συγκεκριμένα βακτήρια ανιχνεύθηκαν στο δέρμα όλων των συμμετεχόντων, αλλά 24 ώρες μετά μόνο σε έναν. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια αυτά έχουν συγκεκριμένη έλξη για προσκόλληση στο ανθρώπινο δέρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι παθογόνα.

Το συμπέρασμα

“Τα στοιχεία μας αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η έκθεση στο θαλασσινό νερό μπορεί να διαφοροποιήσει την ποικιλία και τη σύνθεση του ανθρώπινου μικροβιώματος στο δέρμα,” σχολίασε η Marisa Chattman Nielsen, MS, υποψήφια διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν παθογόνα μικρόβια και βακτήρια μπορεί να προσβάλουν το δέρμα (και όχι μόνο).

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεις το κολύμπι σε περιοχές που δεν είσαι σίγουρη για την καθαρότητα της θάλασσας.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη