Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Πόσο καλή μνήμη έχεις; 4 τρόποι για να τη βελτιώσεις

Τα προβλήματα μνήμης σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο της ζωής σου.

Η καλή λειτουργία της μνήμης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την λειτουργία του εγκεφάλου σου. Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματος και έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αποκτά, να αποθηκεύει και να ανακαλεί πληροφορίες σε βάθος δεκαετιών. Επιπλέον, είναι το όργανο που ελέγχει και συντονίζει τις αντιδράσεις μας και μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε συναισθήματα και αναμνήσεις.

O εγκέφαλος απαιτεί τη συνεχή παραγωγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και για το λόγο είναι πολύ ευαίσθητος στο αυξημένο οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι λειτουργικές ικανότητες του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης.

Παρακάτω ακολουθούν 4 συμβουλές για το πώς να βελτιώσεις τη μνήμη σου μέσα από τη διατροφή και την άσκηση.

Διάβασε ακόμη – 5 τροφές που ενισχύουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την διάθεση

Businesswoman sleeping in office, with many adhesive notes on laptop.

Πώς μπορείς να βελτιώσεις τη μνήμη σου;

1.BrainFood

Η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μέσω της θετικής δράσης του στη λειτουργία των νευρώνων. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, τα μονοακόρεστα και τα ω3 λιπαρά οξέα, οι ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποτελεσματική νευρική λειτουργία.

Έτσι είναι σημαντικό οι επιλογές γευμάτων να περιλαμβάνουν συχνά:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο – πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C
  • Φρούτα, όπως μύρτιλα, κεράσι, φράουλα – πλούσια σε ανθοκυανίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Ελαιόλαδο – πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Ψάρια, όπως σαρδέλα, σολομός κ.α. – πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα
  • Δημητριακά ολικής άλεσης – πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

2.Άσκηση

Ήξερες ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Alzheimer κατά 28% και 45% αντίστοιχα; Μελέτες αναφέρουν ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες.

Τα 20 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης όπως περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι την ημέρα, φαίνεται ότι είναι ιδανικά για την προστασία του εγκεφάλου και για την καλύτερη νευρική λειτουργία

3. Ύπνος

Η σημασία του ύπνου αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και ιδιαίτερα του βραδινού, ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, αφομοιώνει τα γεγονότα της ημέρας και δημιουργεί αναμνήσεις. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχή ορμονών, αυξάνει το στρες και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την αντιληπτική ικανότητα αλλά και την απόδοση.

4.H δύναμη της μουσικής

Η μουσική φαίνεται ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων του Alzheimer, καθώς διεγείρει την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και την προσοχή. Η μουσική προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και λειτουργεί ως αγχολυτικός παράγοντας, ενώ παράλληλα βοηθά στην ανάκληση αναμνήσεων.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη