Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Πόσο κακό κάνουν αυτές οι 3 λευκές τροφές

Αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι: Είναι τελικά τόσο επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας;

Χαρακτηρίζονται κακές λευκές τροφές καθώς για την δράση τους έχουν γραφτεί πολλά. Τι ισχύει όμως για τρία αγαπημένα σε όλους μας τρόφιμα, το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι. Σίγουρα το θέμα κάπως περίπλοκο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, το θέμα είναι κάπως πιο περίπλοκο. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τι ισχύει.

Λευκή Ζάχαρη: Είναι γεγονός ότι είναι βλαβερή για την υγεία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η καστανή είναι καλύτερη. Η ζάχαρη έχει περίπου 50 διαφορετικά ονόματα και κρύβεται παντού. Η επιτραπέζια λευκή ζάχαρη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται κατά 50% από γλυκόζη και κατά 50% από φρουκτόζη. Η υπερκατανάλωση της δεύτερης είναι το πρόβλημα, γιατί μεταβολίζεται κυρίως στο συκώτι οδηγώντας σε λιπώδες ήπαρ όταν την υπερκαταναλώνουμε.

Λευκό αλεύρι: Είναι ακριβώς το ίδιο με το ολικής όταν μεταβολίζεται στο σώμα. Και τα δύο αυξάνουν υπερβολικά το σάκχαρό μας στο αίμα, όπως και την ινσουλίνη, όταν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Αλάτι: Το επεξεργασμένο αλάτι είναι χειρότερο από το ανεπεξέργαστο θαλασσινό, το οποίο κακώς έχει ενοχοποιηθεί τόσο πολύ. Το θαλασσινό αλάτι (νάτριο) είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή υγεία, αλλά μέσα στο πλαίσιο μιας διατροφής με ανεπεξέργαστα, μη τυποποιημένα τρόφιμα, που δεν οδηγούν σε υπερινσουλιναιμία.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία:istock

Διάβασε ακόμη