Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρως κάθε μερα;

Οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν το “μαγικό” αριθμό, που κυμαίνεται στις δέκα μερίδες, δηλαδή περίπου 800 γραμμάρια.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη προκειμένου να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τώρα όμως, νέες επιστημονικές έρευνες ανεβάζουν τον…πήχη αρκετά πιο ψηλά! Φαίνεται λοιπόν πως για να εξασφαλίσουμε μακροζωία πρέπει να τρώμε δέκα μερίδες, με την καθεμία να ορίζεται σε περίπου 80 γραμμάρια (όσο ένα αχλάδι ή μια μικρή μπανάνα), δηλαδή συνολικά 800 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, η συγκεκριμένη σύσταση θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αφού αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων, από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο!

Ακόμα όμως και για σένα που δεν ελπίζεις ότι θα καταφέρεις να καταναλώνεις καθημερινά αυτή την ποσότητα, οι επιστήμονες έχουν μια καλή κουβέντα για τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού ακόμα και δύο έως τρεις μερίδες αρκούν για να ρίξουν τη χοληστερίνη και την πίεση, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων αιτιών που προκαλούν πρόωρο θάνατο.

Συγκεκριμένα, τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, κυρίως τα λαχανικά με τα σκούρα πράσινα φύλλα (όπως το σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (κίτρινες πιπεριές, κολοκύθα και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.). Τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν περιορίζουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Διάβασε ακόμη