Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς θα ξεπεράσεις τον φόβο της αλλαγής

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Γιάννης Μιχαήλ, σε βοηθά να κατανοήσεις τον φόβο της αλλαγής για να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις.

Αντιστέκεσαι στην αλλαγή επειδή την φοβάσαι; Μην ανησυχείς για αυτό γιατί δεν είσαι η μόνη.  Όλοι μας φοβόμαστε τις αλλαγές γιατί φοβόμαστε κάτι το άγνωστο το οποίο δεν μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια.

Τους φόβους μας τους δημιουργούμε εμείς με τις σκέψεις μας, με το να φανταζόμαστε τα χειρότερα σενάρια, που τελικά σχεδόν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει ποτέ.

Αποδέξου το φόβο σου για την αλλαγή, ωστόσο μην τον αφήσεις να σε νικήσει και να μπαίνει εμπόδιο στην ζωή σου και να σου προκαλεί δυσλειτουργία. Αγκάλιασε τον φόβο σου και γίνε πιο δυνατή του.

“Ερχόμαστε στο κόσμο αυτό μόνο μια φορά. Μπορούμε είτε να περάσουμε την ζωή μας προσεκτικά, ελπίζοντας ότι θα φτάσουμε στο θάνατο χωρίς πολλά προβλήματα, είτε να ζήσουμε μια πλήρη, ολοκληρωμένη ζωή πετυχαίνοντας τους στόχους και πραγματοποιώντας τα πιο τρελά μας όνειρα.” -Μπόμπ Πρόκτορ

Σε κάθε καινούργια εργασία η όταν παίρνεις κάποιο ρίσκο είναι φυσιολογικό να νιώθεις φόβο λόγω της αβεβαιότητας που νιώθεις για το άγνωστο.

Διάβασε ακόμη – Ξεπέρασε τον φόβο της οδήγησης

Όπως είπε ο Δαρβίνος “Αυτός που θα επιβιώσει δεν είναι ο πιο δυνατός ή ο πιο έξυπνος, αλλά αυτός που προσαρμόζεται στις αλλαγές”.

Η αλλαγή στο μυαλό του κάθε ανθρώπου παρουσιάζεται ως μία αρνητική και δυσάρεστη κατάσταση, ενώ για άλλους ως μια νέα ευκαιρία για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στην ζωή τους, ένα ταξίδι σε κάτι νέο και διαφορετικό που μπορεί να υπάρχει ο φόβος της αβεβαιότητας, αλλά επίσης και το αίσθημα του ενθουσιασμού.

Ακολουθεί μια άσκηση για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον φόβο της αλλαγής:

– Γράψε 10 πράγματα που θέλεις να κάνεις αλλά φοβάσαι.

Ο φόβος είναι φανταστικές εμπειρίες που εμφανίζονται σαν αληθινές.

Π.χ. Φοβάμαι να ζητήσω αύξηση από το αφεντικό μου.

– Θέλω να ζητήσω αύξηση από το αφεντικό μου και φοβίζω τον εαυτό μου γιατί φαντάζομαι ότι θα πει όχι και θα νιώσω ντροπή.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικό ψυχολόγο, βιοσυντονιστή και ομιλητή έμπνευσης, Yianni Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη