Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καρκίνος του μαστού: Γύρισε σελίδα στη διατροφή σου

Η κλινική διαιτολόγος Αλεξία Ποταμίτου σου εξηγεί γιατί πρέπει να βάλεις εδώ και τώρα τη μεσογειακή διατροφή στο… πιάτο σου.

Είμαστε η διατροφή μας και όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτες συνδέουν την κακή διατροφή με την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Μια από αυτές είναι και η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

” Συναντώ πολλές γυναίκες πριν και μετά τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Σχεδόν όλες έχουν το βλέμμα της “νικήτριας” και αυτό θα έπρεπε να έχουν όμως πίσω από αυτό κρύβονται πάντοτε πολλά ερωτηματικά και διατροφικές ανασφάλειες. Ένα κύριο ερώτημα είναι πάντοτε το πως χειριζόμαστε τη διατροφή μας μετά από τον καρκίνο του μαστού” εξηγεί η ειδικός η οποία καταγράφει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στη διατροφή μας.

Άσκηση και υγιεινή διατροφή: Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία δημοσίευσε το 2012, για πρώτη φορά επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τους ασθενείς που έχουν «νικήσει»| τον καρκίνο, με έμφαση στα οφέλη για την υγεία από τη διατήρηση υγιούς βάρους, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Έκτοτε οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έχουν διαμορφωθεί σε ξεκάθαρες διατροφικές συστάσεις.

Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών οφείλεται σε μια πληθώρα ευεργετικών ουσιών που περιέχουν.

Φρούτα και λαχανικά: Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, καθώς επίσης και η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης D, ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) εκτιμά πως αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση αφορούσε σε αύξηση των φρούτων και των λαχανικών σε 5 μερίδες καθημερινά, θα είχαμε μια μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου, έως και 20%.

Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών οφείλεται σε μια πληθώρα ευεργετικών ουσιών που περιέχουν (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά), τα οποία δρουν είτε μεμονωμένα, είτε συνεργιστικά. Ειδικά για το καρκίνο του μαστού, τα επιστημονικά δεδομένα για την ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών, είναι αντικρουόμενα.

Αν και, σήμερα γνωρίζουμε πως υπάρχουν φυτοχημικά συστατικά των τροφών με τεκμηριωμένη θετική επίδραση, όπως για παράδειγμα οι ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά άλατα. Οι ουσίες αυτές, που περιέχονται σε σημαντικά ποσά στα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), ασκούν προφυλακτική επίδραση, μέσω της εμπλοκής τους στο μεταβολισμό των οιστρογόνων και της ενίσχυσης ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών.

Αυξημένη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και η πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους: Έχουν πιθανή αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι παθήσεις που οφείλονται σε μη υγιεινή διατροφή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, συσχετίζονται ισχυρά με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μεσογειακή διατροφή: Ένα διαδεδομένο διατροφικό πρότυπο που φαίνεται πως συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, είναι η αυτό της μεσογειακής διατροφής. Σε γενικές γραμμές, τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι η περιορισμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων (ιδιαίτερα κρέατος) και η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και σπόρων, η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η μέτρια κατανάλωση κρασιού και η χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους.

Προστατευτικές ουσίες: Η ανάλυση των τροφίμων που περιλαμβάνει η Μεσογειακή διατροφή ανέδειξε την παρουσία διάφορων προστατευτικών ουσιών, όπως το σελήνιο, η γλουταθειόνη, η ισορροπημένη αναλογία των ω-6/ ω-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά (ειδικά η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στο κρασί και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο) και οι βιταμίνες Ε και C. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Φυτικές ίνες: Πρώιμα στοιχεία ερευνών, αν και δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά δείχνουν ότι η κατανάλωση των φυτικών ινών παρέχει κάποιου είδους προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων στο αίμα (τα οιστρογόνα είναι ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού), που παρουσιάζουν οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Δημητριακά: Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες έχουν δείξει μάλιστα, πως οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα δημητριακά (βρωμη, συκαλη, σιταρι, κριθαρι, ζεα) έχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση από τις φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών.

Αύξηση σωματικούς βάρους και καρκίνος του μαστού:

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους και ιδιαίτερα η εναπόθεση ενδοκοιλιακού λίπους, είναι κοινή παρατήρηση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 100% των γυναικών.

Εκτός από την δυσμενή επίδραση στην αντίληψη της εικόνας σώματος και την ποιότητα ζωής, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διάγνωση, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό εμφάνισης υποτροπής και να μειώσει τη μακροχρόνια επιβίωση. Επιπλέον, η αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους, έχει σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα μη συνδεδεμένων ορμονών του φύλου, καθώς επίσης και με υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης τα οποία μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην επιβίωση.

Eυχαριστίες στην Αλεξία Ποταμίτου, Κλινική διαιτολόγο – Διατροφολόγο BS, MS (ΗΠΑ), τηλ.: 22454663. potamitis.com.cy

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη