Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς παρακολουθώ σωστά το μαστό μου

Η Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να κάνεις μια φορά το μήνα.

Το μαστό μας πρέπει να τον παρακολουθούμε και να τον ελέγχουμε από νεαρή ηλικία. Από τα 25 θα πρέπει να κάνουμε υπερηχογράφημα μια φορά το χρόνο και από τα 38 υπερηχογράφημα και μαστογραφία. Στη περίπτωση που υπάρχουν κάποια ευρήματα πιθανά να χρειαστεί διαφορετικός έλεγχος αλλά αυτό πάντοτε με τις οδηγίες του γιατρού μας.

Την ίδια όμως στιγμή πρέπει να μάθουμε να τον ελέγχουμε με αυτοεξέταση μια φορά το μήνα αμέσως μετα το τέλος της περιόδου, που αυτό συνήθως είναι μεταξύ 5ης και 10ης μέρας του κύκλου.

Διάβασε ακόμη – Σε 4 βήματα τι πρέπει να ξέρω για τον καρκίνο του μαστού

Πως γίνεται η αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση θα γίνει ενώ είμαστε όρθιες μπροστά στον καθρέφτη και ξαπλωμένες στο κρεββάτι.

Όρθια μπροστά στον καθρέφτη

Σταθείτε με τα χέρια παράλληλα με το σώμα. Παρατηρείστε εάν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο. Είναι συνηθισμένο οι δυο μαστοί να μην έχουν το ίδιο μέγεθος Όποιαδήποτε όμως αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα των μαστών, η ύπαρξη κάποιου εξογκώματος ή εισολκή της θηλής θα πρέπει να μας θορυβήσουν. Η ποιότητα του δέρματος έχει επίσης σημασία, όπως κοκκινίλες ή αλλαγή στην υφή του δέρματος.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε με τα χέρια σηκωμένα πίσω από το κεφάλι και με τα χέρια τοποθετημένα στη μέση.

Ελέγχουμε τις θηλές αν βγάζουν έκκριμα με πίεση στη περιοχή.

Διάβασε ακόμη – Πόσο διαρκούν οι σιλικόνες και πότε θα πρέπει να τις αλλάξω;

Ξαπλωμένη στο κρεββάτι.

Τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από το δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε το δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις.

Ψάχνουμε για κουβαράκια και μορφώματα τα οποία είτε δεν υπήρχαν, είτε υπήρχαν και τα παρακολουθεί ο γιατρός μας και εμείς κοιτάμε αν έχουν αλλάξει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ψηλάφηση της μασχάλης.

Επαναλάβετε τη διαδικασία στον άλλο μαστό.

Ευχαριστίες στη Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, πλαστικός και ογκοπλαστικός χειρουργός, www.georgiakoulermou.comInstagramdr.koulermou_plasticsurgeon, Facebook: dr.koulermou_plasticsurgeon, τηλ. 99657810. 

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη