Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πώς να νικήσεις τη μάχη με τη ζήλια

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yiannis Michael εξηγεί ποιες είναι οι βασικές αιτίες πίσω από τη ζήλια και πώς να απαλλαγείς από αυτήν.

Ο κρυφός “δολοφόνος” που μπαίνει μέσα μας χωρίς να το θέλουμε. Ο λόγος για τη ζήλια, που αναστατώνει τις σχέσεις μας και μπορεί να φτάσει ακόμα και να τις καταστρέψει, τόσο αυτές όσο και -σε ακραίες περιπτώσεις- ολόκληρη τη ζωή μας.

Οι δυο βασικές αίτιες πίσω από την ζήλια είναι:

  1. ΑΥΤΟΕΙΚΟΝΑ: Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μπορεί να σου προκαλέσει συναισθήματα ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να εμπιστευτείς τους κοντινούς σου ανθρώπους και να εκδηλώνεις κτητικότητα. Αν βλέπεις τον εαυτό σου σαν μη γοητευτική, ανάξια να αγαπηθεί και ανεπαρκή, είναι φυσικό επακόλουθο να βιώνεις την ζήλια με το να θεωρείς ότι ο σύντροφός σου δεν θα μπορέσει να παραμείνει πιστός σε σένα.
  2. ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ: Τα παραπάνω συναισθήματα, αλλά και τα λάθη που κάνεις όταν σκέφτεσαι, και φτάνει να ζηλεύεις απορρέουν από τα βιώματά σου, που με την σειρά τους δημιουργούν τις πεποιθήσεις σου. Για παράδειγμα, ότι οι περισσότεροι άνδρες απατούν τις γυναίκες τους, ή ότι ο γάμος σκοτώνει τον ερώτα, και ότι αν δεν σε ζηλεύει ο σύντροφός σου σημαίνει ότι δεν σε αγαπά. Τα παραπάνω σχετίζονται με το πώς αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου, τους άλλους και το μέλλον σου. Αν πιστεύεις πως όλοι θα σε εγκαταλείψουν, ή ότι δεν αξίζεις να σε αγαπήσουν, τότε είναι αναμενόμενο να ζηλεύεις πολύ εύκολα τους άλλους.

Διάβασε ακόμη – 5 τρόποι για να ξεπεράσεις την αγωνία και τον φόβο

Πώς να νικήσεις την μάχη με την ζήλια με πέντε απλά βήματα:

Βήμα 1: Χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι σε μια σχέση ο σύντροφός σου δεν είναι ιδιοκτησία σου. Με το να είσαι κτητική το μόνο που καταφέρνεις είναι να τον καταπιέζεις, να τον “πνίγεις” και, τελικά, να τον διώξεις μακριά σου.

Βήμα 2: Σε μια ισορροπημένη και ισότιμη σχέση οι σύντροφοι δεν μένουν στη σχέση επειδή φοβούνται, αλλά επειδή έχουν βρει όλα όσα χρειάζονται και επιζητούν.

Βήμα 3 : Αν εντοπίζεις στον εαυτό σου συναισθήματα ανεπάρκειας και μειονεξίας, ανταγωνισμού ή φθόνου, χρειάζεται να χτίσεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σου, ώστε να αισθάνεσαι περισσότερη ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη στη σχέση σου.

Βήμα 4: Εάν η ζήλια είναι εξωτερική, χρειάζεται να προσπαθήσεις να το συζητήσεις ειλικρινά μαζί του και να ακούσεις τι έχει να σου πει. Έτσι, θα καταλάβεις τι νιώθει, γιατί ζηλεύει, τι τον πειράζει, αν και πόσο φταις, τι μπορείς να κάνεις, αλλά και να εξηγήσεις τη θέση σου, το τι θέλεις και το πώς σκέπτεσαι. Συχνά, όταν κάποιος ζηλεύει, “κάνει σκηνές” κάθε φορά που νιώθει πως απειλείται, με στόχο να επιβεβαιωθεί και να νιώσει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που χρειάζεται.

Βήμα 5: Στην σπάνια περίπτωση που η ζήλια του είναι παθολογική, δεν εκλογικεύεται και καταλήγει να σε απειλεί, τα πράγματα δυσκολεύουν και ίσως η λύση να μη βρίσκεται στην επικοινωνία και την κατανόηση, αλλά στη βοήθεια από έναν ειδικό και αν αυτή δεν είναι αρκετή, ακόμα και στο χωρισμό.

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι μια ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική μέθοδος, για την καταπολέμηση της ζήλιας, όπου έχει ως αποτέλεσμα να ξεμπλοκάρει την ενεργειακή διαταραχή που έχει δημιουργήσει συναισθηματικές τοξίνες στο σώμα σου.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yiannis Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected].

Φωτογραφία: istock

 

 

 

Διάβασε ακόμη