Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πώς να μειώσεις το stress σε 4 απλά βήματα

Ένας mini οδηγός διαχείρισης και ψυχραιμίας.

Το άγχος πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και όλοι αντιμετωπίζουμε περιόδους που το stress είναι τόσο έντονο καταντώντας ανυπόφορο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου μειώνοντας το επίπεδο του άγχους, ώστε να είναι παραγωγικό κι όχι να σε περιορίζει.

Αναγνώρισε ότι είσαι αγχωμένη

Ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα απ’ όλα. Τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που νιώθουμε είναι stress με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται κατάλληλα. Όταν μπορέσεις να το αναγνωρίσεις, όμως, τότε θα είσαι σε θέση να λάβεις μέτρα για να ανακουφίσεις τα συμπτώματα.

Άκου το άγχος σου

Κάθε φορά που αγχώνεσαι για κάτι, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, ο εγκέφαλός σου κάτι θέλει να σου πει. Προσπάθησε να εξερευνήσεις το γιατί να σου προκαλεί μια κατάσταση stress και χρησιμοποίησε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες για να αντιμετωπίσεις πλέον την πηγή του άγχους σου κι όχι μόνο το σύμπτωμα.

Απόφυγε τις αρνητικές σκέψεις

Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα το άγχος σου να αυξάνεται όλο και περισσότερο και ίσως να φτάνει στα όρια της κρίσης πανικού. Γι’ αυτό προσπάθησε να αποφύγεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. Κάποιοι τρόποι είναι:

  • Σκέψου κάτι που σε κάνει χαρούμενη.
  • Πάρε βαθιές ανάσες.
  • Κράτησε το μυαλό σου απασχολημένο με διάφορες δραστηριότητες, όπως κηπουρική, μαγειρική κ.ά.

Τεχνικές αναπνοής

Η αναπνοή είναι μια ακούσια πράξη σημαντική για την επιβίωσή μας. Εκτός αυτού είναι και μέγιστης σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, γι’ αυτό, όταν νιώσεις στρεσαρισμένη και δεν αναπνέεις καλά, μπορεί να νιώσεις μέχρι και έντονη ζαλάδα. Προσπάθησε να εξασκήσεις διάφορες τεχνικές αναπνοής που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις, όπως το να χρησιμοποιείς το διάφραγμά σου.

Φωτογραφία: Unsplash

Διάβασε ακόμη