Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Πώς να εφαρμόσεις κι εσύ το time blocking

Είναι τόσο εύκολη η χρήση αυτής της μεθόδου, που δεν ανταποκρίνεται μόνο στην εργασία σου, αλλά και στην καθημερινότητά σου.

Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις σου ή το πρόγραμμά σου, μπορείς να προσαρμόσεις το time blocking -αλλιώς χρονικό αποκλεισμό- όπως σε βολεύει, προσαρμοσμένο στα δικά σου δεδομένα. Πιο κάτω θα βρεις κάποια βασικά βήματα, τα οποία μπορείς να δοκιμάσεις, ώστε να χρησιμοποιείς κι εσύ τη μέθοδο time blocking.

#1. Φτιάξε λίστα

Ξεκίνα καταγράφοντας σε λίστα όλα όσα έχεις να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην γράψεις μόνο αυτά που αφορούν την εργασία σου, αλλά και τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις και τις ώρες που χρειάζεσαι για τον εαυτό σου. Ο στόχος είναι πολύ απλός. Πρέπει να συμπεριλάβεις όσα περισσότερα μπορείς, ώστε να καταλήξεις στον χρόνο που θα τους αφιερώσεις. Σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με το πρόγραμμα της εβδομάδας.

#2. Βάλε προτεραιότητες

Μόλις ετοιμάσεις τη λίστα σου βάλε μια σημείωση (έναν αστερίσκο ή ένα βέλος) δίπλα από κάθε δραστηριότητα που πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί, όπως meetings. Προσπάθησε αυτές να είναι 2-3 την ημέρα, για αρχή, και δώσε τους προτεραιότητα στον προγραμματισμό σου.

Διάβασε ακόμη: Τime blocking: Αυτή είναι η νέα τάση στη διαχείριση χρόνου

#3. Όρισε την ώρα που χρειάζεσαι

Δες τη λίστα σου και αποφάσισε -ακόμη και στο περίπου- πόση ώρα θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις την κάθε μία από τις υποχρεώσεις σου. Έχε στο μυαλό σου, όμως, ότι η ο χρονικός περιορισμός που θα βάλεις σε κάθε υποχρέωσή σου πρέπει να είναι ευπροσάρμοστος. Για παράδειγμα αν δεν ακόμη 30 λεπτά για να ολοκληρώσεις κάτι, δεν θα το σταματήσεις, γιατί έβαλες περιορισμό μια συγκεκριμένη ώρα. Και μην ξεχνάς την ώρα για τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να είναι από το γυμναστήριο μέχρι το να διαβάσεις ένα βιβλίο.

#4. Προστάτεψε τον χρόνο σου

Αφού ολοκληρώσεις τον προγραμματισμό σου, είναι σημαντικό να του ρίξεις ακόμη μια ματιά σε περίπτωση που το έχεις υπερφορτώσει. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν, άρα είναι σημαντικό να έχεις ένα ευπροσάρμοστο και ευέλικτο πρόγραμμα.

Extra tip: Η μέθοδος του χρονικού αποκλεισμού μπορεί να είναι συμβατή με το πρόγραμμα του οποιουδήποτε, όμως, αν έχεις meetings στη δουλειά πρέπει να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου ανάλογα με την ομάδα σου ή με όσους επηρεάζονται. Έτσι, θα είσαι κι εσύ πιο αποδοτικός και οι γύρω σου θα σεβαστούν τη μέθοδό σου.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη