Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Πώς να διορθώσεις τις σκασμένες φτέρνες

5 συμβουλές για τις ξηρές φτέρνες που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα γρήγορα.

Της Άντριας Αρχοντίδου

Οι σκασμένες φτέρνες προκαλούνται από διάφορους λόγους – από το να μην πίνεις αρκετό νερό μέχρι τον διαβήτη. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί ακόμα και με θεραπείες που μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπίτι.

Η ξηρότητα στις φτέρνες γενικά προκαλείται όταν το δέρμα γύρω από τη φτέρνα πρέπει να σπάσει για να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκείται στα πόδια. Για παράδειγμα, αν στέκεσαι στα πόδια σου όλη την ημέρα, η πίεση μπορεί να συμβάλει στις σκασμένες φτέρνες.

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες που προκαλούν επίσης ξηρότητα στις φτέρνες, όπως το να φοράς τα ακατάλληλα παπούτσια, να μην ενυδατώνεσαι σωστά, αλλά και διάφορες ιατρικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, οι μυκητιασικές λοιμώξεις, η ψωρίαση, το έκζεμα και η παχυσαρκία. Πιο κάτω θα βρείς μερικές συμβουλές που συμβάλουν στη διόρθωση αυτού του προβλήματος.

Διάβασε ακόμη – Office beauty: 7+1 προϊόντα ομορφιάς που πρέπει να έχεις πάντα στη τσάντα σου το χειμώνα

#1. Βαθιά περιποίηση ποδιών μία φορά την εβδομάδα

Βύθισε τα πόδια σου μέσα σε ένα μικρό μπανάκι με ζεστό προς χλιαρό νερό μία φορά την εβδομάδα για 10 λεπτά. Μπορείς να προσθέσεις λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού μέσα στο νερό καθώς το οξύ στα φρούτα βοηθά να απαλλαγείς από τα νεκρά κύτταρα. Στέγνωσε καλά τα πόδια και εφάρμοσε μια θρεπτική ενυδατική κρέμα για να διατηρήσεις το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό.

#2. Χρησιμοποίησε ελαφρόπετρα

Εάν υπάρχει συσσώρευση νεκρού δέρματος, μπορείς να το απομακρύνεις με λίμα ποδιών ή ελαφρόπετρα. Ωστόσο, μην το παρακάνεις. Χρησιμοποιώντας πολύ συχνά λίμα ποδιών ή ελαφρόπετρα, ο οργανισμός σου αντιλαμβάνεται ότι το προστατευτικό στρώμα ξηρού δέρματος έχει φύγει και τότε παράγει ακόμη περισσότερο.

#3. Επέλεξε μια κρέμα σώματος με βούτυρο καριτέ

Εφάρμοσε μια καλή ενυδατική κρέμα που περιέχει βούτυρο καριτέ ως βάση. Τέτοιου είδους συστατικά είναι παρόμοια με το φυσικό pH του δέρματος μας και απορροφώνται εύκολα από το δέρμα.

#4. Αντιμετώπισε τις ελλείψεις βιταμινών

Η έλλειψη βιταμινών Β, C Ε και μετάλλων σιδήρου και ψευδαργύρου, μπορούν να συμβάλουν στο σπάσιμο του δέρματος στην φτέρνα. Εάν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα, η λήψη συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει.

#5. Φόρεσε τα σωστά παπούτσια

Τα πολύ σφιχτά παπούτσια μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν φουσκάλες στα πόδια, ενώ τα πολύ χαλαρά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν τραχύ δέρμα λόγω του συνεχούς τρίψιμου του παπουτσιού στο δέρμα.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη