Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

‘Ετσι θα αναγνωρίσεις τους τοξικούς ανθρώπους

Μήπως έχεις τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου;

Συνήθως οι τοξικοί άνθρωποι δημιουργούν προβληματικές σχέσεις, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα λάθη στη συμπεριφορά τους και εξαντλούν συναισθηματικά τους γύρω τους αποζητώντας συνεχώς την προσοχή. Όμως, δεν θα τους χαρακτηρίζαμε κακούς ανθρώπους, γιατί δεν είναι. Πρόκειται για άτομα που έχουν πληγωθεί και χωρίς να το καταλάβουν μεταφέρουν την «τραυματική» τους εμπειρία στους άλλους. Αποζητούν αγάπη και φροντίδα με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να πληγώνουν με τη σειρά τους αυτούς που βρίσκονται κοντά τους.

Διάβασε ακόμη – Fabulous μετά τα 50

Πώς θα τους αναγνωρίσεις:

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι γενικά είναι αρνητικοί και δεν μπορούν να δουν τη θετική πλευρά της ζωής. Κρίνουν τους γύρω τους και έχουν κάτι δυσάρεστο να πουν, χωρίς να υπάρχει λόγος. Είναι ανταγωνιστικοί και προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους. Συνήθως «τρέφονται» από τη ζωή και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, γιατί αδυνατούν να εμπιστευτούν τα δικά τους αισθήματα και να επικεντρωθούν στη δική τους ζωή.

Πώς θα βελτιώσεις την κατάσταση:

Εννοείται πώς δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις, όπως και δεν υπάρχουν ιδανικοί άνθρωποι. Η καλύτερη μέθοδος είναι να αποφύγεις τις συγκρούσεις και να αντιμετωπίσεις την οποιαδήποτε κατάσταση με ωριμότητα. Επικεντρώσου στα θετικά και όσα σε ενοχλούν προσπάθησε να τα βελτιώσεις. Πρώτα, όμως, αναγνώρισε τις ανασφάλειές σου και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να τις κατανοήσει. Στην περίπτωση που δεν μπορείς άλλο να συναναστρέφεσαι με έναν τοξικό άνθρωπο, που δηλαδή δεν μπορείς να «μπλοκάρεις» την αρνητική τους ενέργεια, έχεις τη δυνατότητα να αποχωρήσεις από οποιαδήποτε σχέση μαζί του με ώριμο τρόπο, χωρίς να συγκρουστείς.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη