Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Πώς να αντιμετωπίσεις τις τοξικές σχέσεις

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yiannis Michael εξηγεί τι πρέπει να κάνεις για να απεγκλωβιστείς από τις τοξικές σχέσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που σε γεμίζουν με χαρά, και από την άλλη είναι αυτοί που απομυζούν όλη μας την ενέργεια και χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας. Αυτοί οι χαρακτήρες μας ανταγωνίζονται συνέχεια, στη δουλειά, στις επιτυχίες, στην προσωπική ζωή. Είναι ιδιαίτερα επικριτικοί σε οτιδήποτε μας δίνει χαρά ή μας καταξιώνει. Υποτιμούν τα προτερήματά μας, ζηλεύουν τη σχέση μας με άλλους ανθρώπους. Είναι μάλιστα ικανοί να βλάψουν όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την ίδια μας την υγεία.

Όταν ο περίγυρός μας (φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς) είναι “τοξικός”, τότε δηλητηριάζει τη ζωή μας αργά και σταθερά.

Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί συνεχώς νεύρα, θλίψη, φόβο και ανασφάλεια, όποια κι αν είναι η φύση της σχέσης μας μαζί του (φιλική, συγγενική, ερωτική, επαγγελματική), πρέπει να βάλουμε όρια ή ακόμα και να τον απομακρύνουμε από τη ζωή.

Αν τα άτομα με την τοξική συμπεριφορά ανήκουν στο έμμεσο περιβάλλον σας και η συμπεριφορά τους είναι ανυπόφορη, καλύτερα να απομακρυνθείτε από εκείνους.

Αν για εσάς οι άνθρωποι που σας προκαλούν τοξικά συναισθήματα είναι σημαντικοί, τότε τολμήστε να επαναπροσδιορίσετε τα όρια στη σχέση σας.

Διάβασε ακόμη – Σταμάτα να ανέχεσαι σχέσεις που σε κάνουν δυστυχισμένη

Τι μπορώ να κάνω για να απεγκλωβιστώ από μια τέτοια κατάσταση;

Αγάπησε τον εαυτό σου και αναγνώρισε την αξία σου. Φαίνεται πως τόσο το άτομο με την “τοξική συμπεριφορά”, όσο και ο αποδέκτης αυτής χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύουν πως είναι άξιοι να αγαπηθούν εάν δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό.

Αποδέξου πως ο στόχος δεν είναι να αλλάξει ο σύντροφός σου, αλλά εσύ.

Κατανόησε για ποιους λόγους διατηρείς τη σχέση με το σύντροφό σου. Εάν η απάντηση είναι ότι φοβάσαι πως διαφορετικά θα μείνεις μόνη, τότε φρόντισε να τονώσεις περισσότερο την αυτοπεποίθησή σου!

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yiannis Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected].

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη