Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Παιδική ντουλάπα με τη μέθοδο της Marie Kondo

Έξι tips οργάνωσης για να είναι πάντα σε τάξη.

Της Νατάσας Τούρζα

Κάθε πολυάσχολος γονέας γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί το σπίτι τακτοποιημένο και οργανωμένο. Προσωπικά, αναζητώ συχνά έξυπνους τρόπους που μπορούν να μου λύσουν τα χέρια στην καθημερινότητά μου.

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν, παρακολούθησα μια πρωτότυπη σειρά του Netfilx που ονομάζεται Tidying Up with Marie Kondo. Εκεί η Marie, που είναι κορυφαία στον τομέα της οργάνωσης, μοιράζεται με όλους εμάς τις πολύτιμες συμβουλές της για να έχουμε μια σωστά τακτοποιημένη παιδική ντουλάπα. Εννοείται ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος και την επόμενη ημέρα έπιασα αμέσως δουλειά εφαρμόζοντας τη μέθοδό της. Το αποτελέσμα; Καταπληκτικό! Γι’ αυτό θα μοιραστώ μαζί σου τα ακόλουθα tips που αν τα δοκιμάσεις… θα εκπλαγείς.

Διάβασε ακόμη – Βιβλίο: 6 τρόποι για να καλλιεργήσεις στο παιδί σου την αγάπη για το διάβασμα

1. Δώσε στα παιδιά ένα ρόλο. Μην υποτιμάς τις ικανότητες τους. Θα δεις πως θα σε εκπλήξουν με αυτά που μπορούν να καταφέρουν. Η Marie αναφέρει πως καθημερινή ρουτίνα των παιδιών της είναι να διπλώνουν μόνα τα ρούχα τους.

2. Ξεκαθάρισμα. Πριν ξεικινήσεις την τακτοποίηση, άδειασε όλη την ντουλάπα. Ναι, καλά διάβασες. Βλέποντας αυτό το σωρό πραγμάτων θα συνειδητοποιήσεις τι πραγματικά χρειάζονται, τι δεν φοράνε και από τι πρέπει να απαλλαγείς.

Διάβασε ακόμη – Σπιτικό παγωτό: 4 υγιεινές συνταγές για να φτιάξεις στα παιδιά σου

3. Το τεστ της χαράς. Όταν σηκώνεις ένα αντικείμενο σου προκαλεί χαρά; Αν όχι, ίσως δεν το χρειάζεσαι. Δώσε το παράδειγμα με τα δικά σου πράγματα και στη συνέχεια μπορείς να καθοδηγήσεις τα παιδιά σου να κάνουν το ίδιο.

4. Συγκεκριμένη θέση. Αυτή είναι μια καλή στρατηγική για να μάθουν τα παιδιά πως κάθε αντικείμενο μέσα στη ντουλάπα έχει τη δική του θέση. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ εύκολο να το βρουν, όταν το χρειαστούν.

5. Κάθετη αποθήκευση. Η τακτοποίηση των ρούχων πρέπει να γίνεται κάθετα και όχι οριζόντια και το ένα να τοποθετείται δίπλα στο άλλο. Με αυτόν τον λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο εξοικονομείς χώρο μέσα στα συρτάρια και το παιδί μπορεί να δει όλα τα ρούχα του και να μην φοράει πάντα τα ίδια.

6. Μικρά κουτιά. Είναι πολύ χρήσιμα και κρατούν την ντουλάπα πάντα τακτοποιημένη. Στα κουτιά μπορούν να τοποθετηθούν αξεσουάρ, κάλτσες και διάφορα άλλα.

Instagram: @natty_tourza

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη