Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Παγκόσμιες διακρίσεις της Κύπρου στη ρομποτική

Στον διαγωνισμό Robotex International 2021.

Το Cyprus Computer Society (CCS) ανακοινώνει πώς το μέλλον της ρομποτικής της Κύπρου είναι μεγάλο, ακουλουθώντας τις παγκόσμιες διακρίσεις από τις ρομποτικές ομάδες που εκπροσώπησαν την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στο Ταλλίνν της Εσθονίας, ένα τριήμερο γεμάτο με παγκόσμιες διακρίσεις.

Με περηφάνεια παρακολουθήσαμε στα κοινωνικά δίκτυα τους νεαρούς ρομποτιστές και νεαρές ρομποτίστριες να ανεβάζουν αμέτρητες φορές τη σημαία της χώρας μας στην εξέδρα του Robotex International 2021. Συγκεκριμένα, ομάδες μαθητών με προπονητή τον κο. Γιάννη Λαούρη από το φροντιστήριο Y. Laouris Informatique στην Πάφο κατέλαβαν τις πρώτες τρεις θέσεις στην πρόκληση Lego Line Following (μέχρι 13 ετών), την πρώτη θέση στο Folkrace (μέχρι 16 ετών), τη 2η θέση στο Lego Sumo (μέχρι 13 ετών) και 2η και 3η θέση στο Lego Sumo (πάνω από 14 ετών) και κατατάχθηκαν στις  5 καλύτερες ομάδες στους διαγωνισμούς Maze, Lego Line Following (πάνω από 14 ετών) και Enhanced Line Following.

Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του κου Γιάννου Ελευθερίου που εκπροσωπόντας το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, προκρίθηκε στους κορυφαίους 5 της πρόκλησης Line Following στην κατηγορία των ενηλίκων με το ρομπότ LFRobots by RoboticsLab  και το ρομπότ Neapolis ISL Robotics Lab. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης  πραγματοποιήθηκε παράλληλα το Robotex International Conference το οποίο μεταδιδόταν παγκόσμια μέσω Εσθονικής πλατφόρμας. Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Robotex Cyprus και Γ.Γραμματέας του ΔΣ του Cyprus Computer Society συμμετείχε (εξ’ αποστάσεως) στην συζήτηση με τίτλο Ρομποτική στα Πανεπιστήμια όπου παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, μοιράστηκε τις εμπειρίες του και έδωσε τις εισηγήσεις του για το μέλλον τόσο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. 

O Δρ Μασούρας δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος για τις φετινές διακρίσεις γιατί μέσα στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, για την εκπαίδευση, πλήγηκαν ομαδικές μαθητικές δραστηριότητες όπως η ρομποτική. Οι πρωτειές μας στην Εσθονία, αποδεικνύουν ότι η φλόγα υπάρχει ακόμα ανάμεσα στους νέους και το μέλλον του τομέα στη χώρα μας προβλέπεται ακόμα λαμπρότερο. Σημειώνει επίσης ότι ο τομέας της ρομποτικής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων, να εισαχθεί σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ως αυτόνομο αλλά και διαθεματικό αντικείμενο. Στα πλαίσια δε της στρατηγικής της κυβέρνησης για προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας για να καταστεί η Κύπρος διεθνής κόμβος τεχνολογίας θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και προς την κατεύθυνση των διεθνών εταιρειών ρομποτικής για προσέλκυση εταιρειών του κλάδου αυτού στο νησί, κατέληξε ο Δρ. Μασούρας. 

Όπως επίσης ανέφερε και σε πρόσφατο tweet του ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κος Κυριάκος Κόκκινος, “Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι η βάση για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, κλειδί για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη & βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.”

Σημειώνεται ότι οι Κύπριοι που συμμετείχαν είναι νικητές του αντίστοιχου Παγκύπριου διαγωνισμού Robotex που πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 & 24 Οκτωβρίου 2021, στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμια. Το Robotex Cyprus 2021 τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ψηφιακό Πρωταθλητή, που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο εθνικός διαγωνισμός δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν το CCS δεν είχε την πολύτιμη στήριξη συνεργατών, εθελοντών και οργανισμών όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας (IET -Παράρτημα Κύπρου) που είναι συνδιοργανωτές, τη Cyta που είναι στρατηγικός συνεργάτης και την XM που είναι technology partner. Στο Robotex Cyprus 21 συμμετείχε επίσης  η Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter, η ΕΚΟ ως πλατινένιος χορηγός, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και το ΙΔΕΚ ως χρυσοί χορηγοί και στηρίχθηκε από δεκάδες επιχειρήσεις και όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  

Σημειώνεται ότι ο επόμενος εθνικός διαγωνισμός Robotex θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ενημερώσεις ακολουθείστε τη σελίδα www.robotex.org.cy και τα κοινωνικά δίκτυα.

Διάβασε ακόμη