Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ορθορεξία: Όταν η εμμονή με την υγιεινή διατροφή γίνεται διατροφική διαταραχή

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μαρία Παναγιώτου, εξηγεί τη συμπεριφορά ενός ορθορεξικού ατόμου και πώς διαφέρει με κάποιον που ακολουθεί υγιεινή διατροφή. 

Η ορθορεξία σε αντίθεση με την υγιεινή διατροφή την οποία μπορεί να ακολουθήσει κάποιος βάζει το άτομο σε μια κατάσταση συνεχούς ενασχόλησης με το τι θα καταναλώσει.  

Τι είναι ακριβώς η ορθορεξία ; 

Είναι όταν το άτομο δημιουργεί μια εμμονή γύρω από την κατανάλωση φαγητού, πιο συγκεκριμένα η εμμονή αυτή έχει να κάνει με την πρόσληψη “καθαρών” τροφών. Το άτομο θέλει να τρέφετε μόνο με τροφές που θεωρεί καλές και αποκόπτει κατηγορίες τροφίμων από το διαιτολόγιο του. Πού είναι το κακό θα σκεφτεί κάποιος σε όλο αυτό; Η αποφυγή των τροφίμων στα ορθορεξίκα άτομα αγγίζει μορφές ψυχαναγκασμού. Συνήθως αυτά τα άτομα αποφεύγουν τροφές με ζάχαρή, με πολλά λιπαρά,  τα τηγανιτά, τα γαλακτοκομικά  καθώς τα κατηγοριοποιούν ως “κακά”  τρόφιμα .  

Πως συμπεριφέρεται ένα ορθορεξικό άτομο; 

Ένα απλό παραδειγμα ορθορεξικου είναι πως αν βρεθεί σε έναν χώρο όπως ένα εστιατόριο μαζί με φίλους και δεν υπάρχουν επιλογές στο μενού από αυτά που θεωρεί ως σωστά να καταναλώσει, πολύ πιθανόν να μην φάει τίποτα και να αντιδράσει σε όλο αυτό με άσχημη συμπεριφορά.  

-Συνέχεις ενασχόληση με το φαγητό και προγραμματισμός γευμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα  

-Δίνει προτεραιότητα στο αν αυτό που θα καταναλώσει είναι θρεπτικό, πάρα στο εάν έχει ευχάριστη γεύση.  

-Θυμάται ακριβώς τι έχει καταναλώσει με κάθε  λεπτομέρεια – Είδος, ποσότητα κλπ.  

-Νιώθουν τύψεις εάν καταναλώσουν κάτι το  οποίο για αυτούς δεν θεωρείται σωστό τρόφιμο.  Πολλές φόρες τιμωρούν τον ίδιο τους τον εαυτό σε αυτή την περίπτωση.  

Διάβασε ακόμη – Προβιοτικά: Τα οφέλη τους και σε ποια τρόφιμα θα τα βρεις

Υγιεινή διατροφή συγκριτικά με την ορθορεξία  

  1. Ένα άτομο που τρέφεται υγιεινά, μπορεί να αποκλείσει κάποια τρόφιμα από την διατροφής του, όχι όμως γιατί τα θεωρεί κακά, άλλα γιατί αισθάνεται καλύτερα να μην τα καταναλώνει. 
  1. Το άτομο είναι ευέλικτο με τις επιλογές του, ακόμα και αν βρίσκεται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Δεν τιμωρεί  τον εαυτό του, δεν νοιώθει ένοχές εάν βγει λίγο εκτός προγράμματος.  
  1. Το άτομο δεν σκέφτεται συνεχώς τι θα καταναλώσει. 

Είναι κάλο το να μας απασχολεί η διατροφής μας , το να νοιαζόμαστε για την ποιότητα της, όμως όταν αυτό επηρεάζει την ψυχολογία μας, μας προκαλεί άγχος και γενικότερα μας απασχόλει πέραν του  φυσιολογικού και γίνεται εμμονή, δεν είναι υγιεινό.  

Δεν υπάρχουν καλά η κακά τρόφιμα. Το πόσο συχνά καταναλώνουμε ένα όχι και τόσο θρεπτικό  τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το σώμα μας.  

Η ορθορεξία κατατάσσεται στην κατηγορία των άτυπων διατροφικών διαταραχών και  θα ήταν κάλο άτομα τα αυτά να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας μαζί με ψυχολογική και διατροφική υποστήριξή.  

Ευχαριστίες στην Μαρία Παναγιώτου διαιτολόγο – διατροφολόγο από το Nutrihouse, τηλ.: 99150653, Facebook: Nutrihouse, Instagram: nutrihouse.cy.

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη