Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη ρετινόλη

Είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αντιγηραντικά συστατικά που πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν.

Της Άντριας Αρχοντίδου

Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε πάρει την περιποίηση του δέρματος πολύ πιο σοβαρά. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει με διάφορους απροσδόκητους τρόπους και ως αποτέλεσμα πολλές από εμάς αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο για να επενδύσουμε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας. Οι αναζητήσεις για hard working συστατικά όπως η βιταμίνη C, η νιασιναμίδη και η ρετινόλη έχουν αυξηθεί και οι πωλήσεις προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας αντικατοπτρίζουν αυτή την ολοένα αυξανόμενη επιθυμία για ενίσχυση της υγείας του δέρματος.

Διάβασε ακόμη – Jennifer Lopez: Οι πιο εντυπωσιακές της εμφανίσεις με nude μακιγιάζ

Ένα συστατικό που είναι πάντα σε ζήτηση, και ακόμη περισσότερο τώρα, είναι η ρετινόλη. Είναι γνωστή για την ικανότητά της να γυρίζει το χρόνο πίσω και να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ παράλληλα λειαίνει το δέρμα. Η ρετινόλη θεωρείται το “χρυσό” αντιγηραντικό συστατικό από πολλούς δερματολόγους.

Τι είναι η ρετινόλη;

Όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α ονομάζονται ρετινοειδή. Το ρετινοϊκό οξύ είναι η πιο ενεργή μορφή βιταμίνης Α, καθώς αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας όλα τα οφέλη. Η ρετινόλη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αλλάξει δύο φορές πριν γίνει ρετινοϊκό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ισχυρό συστατικό όταν το βάζεις στο δέρμα σου, αλλά έχεις τα ίδια αποτελέσματα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι κάνει η ρετινόλη στο δέρμα;

Η χρήση του ρετινοϊκού οξέος ήταν μόνο ως φάρμακο για την ακμή ( πριν από περίπου 40 χρόνια ). Γιατί; Αυξάνει τον κυτταρικό κύκλο και ξεμπλοκάρει τους πόρους. Κάποια χρόνια μετά, οι δερματολόγοι παρατήρησαν τα λαμπρά αποτελέσματα που πέτυχε αυτό το θαυμάσιο συστατικό, και πλέον μπορείς να βρεις ένα συσκευασμένο προϊόν αντιγήρανσης διαθέσιμο για αγορά στα καταστήματα.

Όταν το βάζεις στο δέρμα σου, εκπαιδεύει εκ νέου τα κύτταρα του δέρματός σου να συμπεριφέρονται σαν νεότερα, πιο υγιή κύτταρα.  Επομένως, τα νέα κύτταρα του δέρματος και η βελτιωμένη παραγωγή κολλαγόνου ισοδυναμούν με λιγότερες λεπτές γραμμές, πιο ομοιόμορφο τόνο, λιγότερες ατέλειες και πιο σφριγηλό και λαμπερό δέρμα.

Σε ποια άτομα απευθύνεται η ρετινόλη;

Χάρη στην ικανότητά της να ενισχύει την υγεία των κυττάρων και τον τρόπο λειτουργίας τους, σχεδόν ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ρετινόλη. Η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς είναι από την εφηβεία για να αποφύγεις τα μπλοκαρίσματα των πόρων. Είναι επίσης ένα φανταστικό συστατικό για όσες έχουν αρχίσει να βλέπουν να σχηματίζονται γραμμές και για εκείνες που έχουν ήδη  και είναι εξαιρετικό για άτομα με ακμή. Όποιος και αν είναι ο τύπος του δέρματός σου, θα παρατηρήσεις ένα πιο καθαρό, πιο υγιή και πιο λαμπερό δέρμα.

Ωστόσο, πρέπει να επιμείνεις επειδή τα αποτελέσματα δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη: Σύμφωνα με ειδικούς, αρχίζεις να βλέπεις τα πραγματικά οφέλη σε έξι μήνες, επειδή αλλάζει τον τρόπο συμπεριφοράς των κυττάρων του δέρματος από το κάτω μέρος της επιδερμίδας, προς τα έξω.

 

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη