Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

H κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αλεξία Ποταμίτου εξηγεί πώς να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα με τη διατροφή.

Η κυτταρίτιδα θεωρείται ότι επηρεάζει το 90% των γυναικών ενώ ακόμη και οι άνδρες(10%) δεν μπορούν να την αποφύγουν.

Ποιος έχει κυτταρίτιδα;

Αν δεν υποφέρεις από αυτό, είσαι κάτι παραπάνω από τυχερη. Να είσαι ευγνώμον, γιατί είσαι η εξαίρεση. Για όλους τους άλλους, να σε παρηγορεί το γεγονός ότι είσαι ο κανόνας.

Η κυτταρίτιδα θεωρείται ότι επηρεάζει το 90% των γυναικών και ακόμη και οι άνδρες δεν μπορούν να την αποφύγουν (10% ). Και αυτή είναι η ουσία του, το μέγεθος λίγο έχει να κάνει με αυτό.

Σχεδόν όλοι θέλετε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα. Ακόμη και τα μοντέλα που έχουν, σούπερ φόρμα και είναι γυμνασμένα ακόμη και σε ηλικία είκοσι ετών το έχουν.

Αλλά, υπάρχουν και γυναίκες που έχουν επιπλέον βάρος, χωρίς ούτε ένα λακκάκι (!). Η κυτταρίτιδα δεν είναι τόσο πολύ πρόβλημα λίπους, περισσότερο είναι ένα πρόβλημα του δέρματος. Το είδος του λίπους που έχουμε, δεν είναι το ίδιο είδος με το λίπος που προκαλεί την κυτταρίτιδα.

Το αυξημένο βάρος μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά δεν είναι η αιτία.

Και πρέπει να γνωρίζεις, πως η κυτταρίτιδα πλήττει όχι μόνο τους μηρούς και τον πισινό, αλλά και τα γόνατα, την κοιλιά ακόμη και τα μπράτσα.

Σε μερικές γυναίκες η κυτταρίτιδα είναι άμεσα εμφανής σε εμφανείς περιοχές και τα χαρακτηριστικά της είναι άμορφο δέρμα με βαθιά λακκάκια, και πτυχώσεις, ενώ σε άλλες η κυτταρίτιδα είναι αισθητή “μόνο” όταν πιέζετε το δέρμα.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να κάνει και τις πιο ψύχραιμες γυναίκες να αναστατωθούν, η κυτταρίτιδα είναι απλώς μια κρίση της εμφάνισης, και όχι θέμα υγείας. Όσον αφορά το τι ακριβώς προκαλεί την κυτταρίτιδα, η επιστήμη δεν έχει σαφείς απαντήσεις γι’ αυτό ακόμα.

Υπάρχει μια σειρά αιτιολογικών παραγόντων

Οι ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα), το πρόσθετο βάρος, το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης μπορούν να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα.

Ωστόσο, η κυτταρίτιδα είναι θεραπεύσιμη, ακόμα και αν πρόκειται για γενετική.

Ακριβώς επειδή έχεις μια γενετική προδιάθεση για κυτταρίτιδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί πραγματικά κυτταρίτιδα. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για τη θεραπεία, τη μείωση ή / και την πρόληψη της κυτταρίτιδας. Και αν σήμερα δεν πάσχεις από κυτταρίτιδα, μπορεί να είναι επειδή δεν έχεις κυτταρίτιδα – ακόμα.

Για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας, θα πρέπει να ξεκινήσετε από μέσα

Με άλλα λόγια, για να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο το σύμπτωμα, αλλά και η αιτία.

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματός σου από μέσα και να μειώσει, να εξαλείψει και να προλάβει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με διάφορους τρόπους:

Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μιας και η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  • Προσεκτική εως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μειωμένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη: καραμέλες, πάστες, κέικ, κρουασάν κτλ. Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές όπως ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη
  • Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
  • Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, φυτικό τσάι, πράσινο τσάι) συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους, εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  • Αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες που αναχαιτίζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας όπως: EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), GLA (γ-λινολενικό οξύ), βιταμίνη Ε, φυλλικό Οξύ, βιταμίνη Β6, φλαβονοειδή: ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια.
  • Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης, συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
  • Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ή να αποτρέψουν την εμφάνιση της κυτταρίτιοστεί βλάβη που προκαλεί κυτταρίτιδα και διασφαλίζουν την υγεία του δέρματος.

ΝΤΟΜΑΤΑ/ΚΑΡΠΟΥΖΙ/ΠΑΠΑΓΙΑ

Επειδή σύμφωνα με την έρευνα, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση  της δομής και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το κολλαγόνο δρα ως φράγμα στο δέρμα, σταματώντας τα λιποκύτταρα από το να προκαλούν κυτταρίτιδα.

Το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμφάνιση του δέρματος, δρώντας ως φυσικό αντηλιακό, βοηθώντας στην προστασία από την υπεριώδη βλάβη που προκαλείται από τον ήλιο, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και η γήρανση.

Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο τείνουν να είναι κόκκινου χρώματος και περιλαμβάνουν τα τροπικά φρούτα όπως καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ, ροζ γκουάβα και παπάγια.

ΑΥΓΑ

Τα αυγά είναι πολύ πλούσια σε μια ουσία γνωστή ως λεκιθίνη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των κυτταρικών μεμβρανών μας. Η λεκιθίνη βοηθά στη ρύθμιση των θρεπτικών ουσιών που εισέρχονται και εξέρχονται από τα κύτταρά μας.

Εάν τα αυγά δεν είναι στις προτιμήσεις σας, άλλες πλούσιες πηγές λεκιθίνης περιλαμβάνουν τρόφιμα με βάση τη σόγια (π.χ. tofu και γάλα σόγιας) και όσπρια (π.χ. φιστίκια).

Διάβασε ακόμη – Αλκοόλ & Διατροφή: Ποιο ποτό να επιλέξεις αν βγεις

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ/ΚΕΡΑΣΙΑ/ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Γεμάτα γεύση, τα βατόμουρα διαθέτουν μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την μπλε χρωστική ουσία (που ονομάζεται ανθοκυανίνες) και η οποία δίνει στα βατόμουρα το χρώμα τους. Δεν είναι μόνο ένα τρόφιμο ωφέλιμο για την υγεία, είναι επίσης ωφέλιμα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Οι ανθοκυανίνες λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C (που βρίσκεται επίσης στα βατόμουρα), και ενθαρρύνει τις ίνες του κολλαγόνου να συνδεθούν μαζί με έναν τρόπο που να ενισχύει τη μήτρα του συνδετικού ιστού, η οποία ενισχύει την υγεία του δέρματος. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν επίσης, στην μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου και προστατεύουν  το κολλαγόνο από την οξειδωτική βλάβη.

Όλα τα βατόμουρα βοηθούν να κρατήσεις το κολλαγόνο ισχυρό και υγιές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του και να παρέχει στο δέρμα μια διαρθρωτική στήριξη.

Άλλοι καρποί και φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα κεράσια, τα βατόμουρα, και τα σμέουρα.

ΣΠΑΝΑΚΙ/ΛΑΧΑΝΙΚΑ/ΡΟΚΑ

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αρκετές βασικές βιταμίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Το σπανάκι έχει υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν ως διαμεσολαβητής. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που χρειάζεται ο οργανισμός για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και βέλτιστα άλλα θρεπτικά συστατικά αγωνίζονται την κυτταρίτιδα. Το σπανάκι είναι επίσης, μια μεγάλη πηγή βιταμινών Α και C που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Ένας άλλος αντίπαλος της κυτταρίτιδας είναι η βιταμίνη Κ, που βρίσκεται επίσης, στο σπανάκι, η οποία προάγει την υγιή κυκλοφορία. Ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσεις περισσότερο σπανάκι στη διατροφή σου είναι με πράσινα smoothies!

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ (Brazilian nuts)

Οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλά επίπεδα σε ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που ονομάζεται σελήνιο.

Στην πραγματικότητα, τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές σεληνίου. Το σελήνιο παίζει ένα ρόλο στην επίτευξη υγιούς δέρματος, προστατεύοντας την ποιότητα του δέρματος και την ελαστικότητα.

Το σώμα χρησιμοποιεί το σελήνιο για να κάνει σεληνοπρωτείνες, που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά στην πρόληψη των ζημιών στα κύτταρα μέσω της εξουδετέρωσης βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας την βλάβη των κυττάρων και την ανάπτυξη της  κυτταρίτιδας.

Ευχαριστίες στην Αλεξία Ποταμίτου, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο BS, MS (ΗΠΑ), τηλ.: 22454663, FacebookAlexia Potamitou, Instagramapotamitouwww.alexiapotamitou.com.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη