Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι θετικές επιπτώσεις της πανδημίας στη συμπεριφορά μας

Ποια τα αποτελέσματα δυο πανεπιστημίων σχετικά με την πανδημία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η πανδημία έβγαλε τον χειρότερό μας εαυτό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έβγαλε και τον καλύτερο. Ο φόβος, οι αλλαγές και οι περιορισμοί της καραντίνας αύξησαν τα επίπεθδα του άγχους και των προκλήσεων της ψυχικής υγείας αλλά σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων κατάφεραν να βιώσουν κάποιου είδος προσωπικής ανάπτυξης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ερευνητές δύο πανεπιστημίων, του Regina και του British Columbia, εξέτασαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές. Όπως δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Gordon Asmundson που συμμετείχε στην έρευνα, η ψυχολογική ταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία υπήρξε εμφανής. Αλλά ήξερε ότι, όπως σε κάθε τραυματική στιγμή της ιστορίας όπως σε πολέμους και φυσικές καταστροφές, υπήρχαν και κάποια θετικά.

Διάβασε ακόμη – Κορονοϊός: Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό;

Σε συνέντευξή του όπως αναφέρει το LeaderPost “είμαστε πολύ ανθεκτικοί και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες πολλές φορές εξελισσόμαστε από τις αντιξοότητες”. Οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγια σε 893 ενήλικες στον Καναδά και την Αμερική σχετικά με την πανδημία από τον Μάρτη έως τον Αύγουστο του 2020. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι 32% των ανθρώπων δήλωσαν ότι σημείωσαν μέτρια έως υψηλή προσωπική εξέλιξη σε διάφορους τομείς όπως στην εκτίμηση για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τη ζωή τους, για τους φίλους και τους συγγενείς, να μην παίρνουν τίποτα ως δεδομένο ή να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους.

“Τόσοι άνθρωποι παρά το σημαντικό άγχος, μπόρεσαν να βρουν τη θετική πλευρά. Όλοι χρειαζόμαστε καλά νέα και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα αυτής της έρευνας, ότι υπάρχουν και κάποια θετικά που βγαίνουν από αυτές τις καταστάσεις πρόκλησης”.

Το 17% των συμμετεχόντων δήλωσε επίσης ότι βίωσε μια προσωπική εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ότι αυξήθηκε το άγχος τους, είχαν δυσκολία να λειτουργήσουν ή άρχισαν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, σημάδια που έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες αποτελεσματικά. Το ίδιο ποσοστό ανθρώπων σημειώθηκε και σε μια άλλη έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας που συμπέρανε ότι 16 με 17% των ανθρώπων αντιμετώπιζε άγχος εξαιτίας της κατάστασης και θα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει και όταν η καθημερινότητά του επιστρέψει στις φυσιολογικές συνθήκες.

Διάβασε ακόμη