Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ο ταλαντούχος στιχουργός Σταύρος Σταύρου ξετυλίγει συναισθήματα και αλήθειες

Στις αυλαίες που ανοίγουν.

Πάντα αγαπούσα τις καινούριες αρχές… Το αλλόκοτο εκείνο καρδιοχτύπι της νέας εμπειρίας, τη λαχτάρα για μια άνοιξη που έρχεται… “Θα ήθελες να γράφεις κάτι για το νέο portal, σε εβδομαδιαία βάση;”, με ρώτησε η Βαρβάρα. Δε χρειάστηκα χρόνο για να της απαντήσω.

Την αγαπώ τη Madame Figaro. Αγαπώ τους ανθρώπους της, τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία αντιμετωπίζουν τη γυναίκα. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε για τα βραβεία, τις Γυναίκες της Χρονιάς… Τα έχω στην καρδιά μου αυτά τα βραβεία, όπως και το περιοδικό. Της απάντησα “ναι”λοιπόν. Χωρίς πολλή σκέψη. Και μετά ήρθε εκείνο το καρδιοχτύπι… Η αγωνία… Τι να πεις για τον πολιτισμό που δεν έχει ειπωθεί; Ξέρετε, νιώθω ότι το τελευταίο διάστημα τα είπαμε όλα και ταυτόχρονα δεν είπαμε τίποτα. Ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο που μας καλεί να τον ανακαλύψουμε…

Το ίδιο καρδιοχτύπι ένιωσα και τις προάλλες, όταν πήρα να κρατήσω τη θέση μου για μια θεατρική παράσταση. Την πρώτη μου μετά το άνοιγμα των θεάτρων. Οι αυλαίες, λοιπόν, ανοίγουν ξανά. Σ’ αυτόν το νέο κόσμο, σε μια καινούρια πραγματικότητα. Με 50 θεατές. Έστω… Ας πάμε στα θέατρα!

Με τις μάσκες μας, προσεκτικά, όπως άλλωστε κάναμε και πριν τον Δεκέμβριο. Να δούμε ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους, που δεν το βάζουν κάτω, που συνεχίζουν να κάνουν αυτό που αγαπούν…. Ανθρώπους που -με ελάχιστη μέχρι στιγμής στήριξη από το κράτος- δεν έπαψαν να παλεύουν όλο αυτό το διάστημα.

Άλλοι συνέχισαν τις πρόβες τους… Άλλοι έκαναν απλώς υπομονή… Όλοι τους με εκείνη τη λαχτάρα για την καινούρια αρχή, για τη στιγμή που η αυλαία θα ανοίξει ξανά. Όχι μόνο για να ξαναδουλέψουν, αλλά και για να ξαναζήσουν. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τεχνικοί, χορογράφοι, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, χορευτές και τόσοι άλλοι. Ναι, ας πάμε στο θέατρο! Να τους χειροκροτήσουμε. Να τους χειροκροτήσουμε δυνατά. Αληθινά.  

Στις καινούριες αρχές λοιπόν. Στις αυλαίες που ανοίγουν. Και στα στόματα που ανοίγουν. Για να πουν αλήθειες. Για να φωνάξουν. Για να πουν αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Ας είναι η καινούρια αυτή αρχή μια ευκαιρία… Γιατί πολλές φορές το καρδιοχτύπι δε μας προετοιμάζει για την άνοιξη. Το καρδιοχτύπι τη φέρνει την άνοιξη…

Καλή μας αρχή!

Διάβασε ακόμη