Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Nυστάζεις συνέχεια; 12+1 λόγοι

Τι μπορεί να σου “φωνάζει” το σώμα σου.

Η εξάντληση και η αίσθηση υπνηλίας σε τακτική βάση μπορούν να έχουν και άλλες αιτίες, πέρα από τις προφανείς. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό και πολύπλευρο θέμα, μιας και η αίσθηση συνεχούς εξάντλησης μπορεί να οφείλεται σε αιτίες όπως οι παρακάτω:

Διάβασε ακόμη – Που πάνε τα λεφτά σου κάθε μήνα; 10 tips αποταμίευσης από την Κλεοπάτρα Κιττή

Λίγος ύπνος

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μπορεί να κοιμάται κανείς πολύ λίγο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση και την υγεία του. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Άπνοια ύπνου

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά, αλλά η άπνοια ύπνου τους εμποδίζει. Έτσι, μπορεί να έχουν έλλειψη ύπνου παρά το γεγονός ότι περνάνε οκτώ ώρες στο κρεβάτι. Ο γιατρός τους ενδέχεται να ζητήσει μια μελέτη ύπνου για να το ελέγξει.

Μειωμένη κατανάλωση τροφής

Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων προκαλεί κόπωση, αλλά και η κατανάλωση των λάθος τροφών μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μία από τις κύριες αιτίες κόπωσης στις γυναίκες. Η απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο.

Κατάθλιψη

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι συναισθηματική διαταραχή, αλλά συμβάλλει και σε πολλά σωματικά συμπτώματα. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η απώλεια όρεξης είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στη βάση του λαιμού. Ελέγχει τον μεταβολισμό, την ταχύτητα με την οποία το σώμα μετατρέπει τα καύσιμα σε ενέργεια.

Υπερβολική καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση σε μέτριες δόσεις. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την νευρικότητα και η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική ποσότητα προκαλεί στην πραγματικότητα κόπωση σε μερικούς ανθρώπους.

Κρυφή ουρολοίμωξη

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) δεν εκδηλώνεται πάντα με τόσο εμφανή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κόπωση μπορεί να είναι το μόνο σημάδι. Μια εξέταση ούρων μπορεί να επιβεβαιώσει γρήγορα μια ουρολοίμωξη.

Διαβήτης

Στα άτομα με διαβήτη, τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος αντί να εισέρχονται στα κύτταρα του σώματος, όπου θα μετατρέπονταν σε ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι ένα σώμα που ξεμένει από δυνάμεις παρά το γεγονός ότι τρώει αρκετά.

Αφυδάτωση

Η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Το σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργεί καλά και να διατηρείται δροσερό. Έτσι, πρέπει κανείς να πίνει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε τα ούρα του να είναι ανοιχτόχρωμα.

Καρδιακές παθήσεις

Όταν η κόπωση “χτυπάει” κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το καθάρισμα του σπιτιού ή το ξεχορτάριασμα της αυλής, μπορεί να είναι σημάδι ότι η καρδιά δεν είναι πλέον ικανή να ανταποκριθεί στη “δουλειά” της.

Διαταραχή ύπνου σε εργασία με βάρδιες

Η εργασία σε νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι. Μπορεί κανείς να αισθάνεται κουρασμένος όταν πρέπει να είναι ξύπνιος και αντίστοιχα να έχει πρόβλημα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τροφικές αλλεργίες

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι οι κρυφές τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλούν νύστα. Αν η κόπωση εντείνεται μετά τα γεύματα, μπορεί να υπάρχει μια ήπια δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο – όχι αρκετή για να προκαλέσει φαγούρα ή κνίδωση, αλλά αρκετή για να προκαλέσει κόπωση.

Πηγή: madamefigaro.gr, shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη