Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

New Leather: Τα νέα δερμάτινα είδη από μανιτάρι, μάνγκο και μπανάνα

Στροφή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τη βιομηχανία της μόδας.

Και όμως στο κοντινό μέλλον τα καινούρια σου παπούτσια ή η νέα τσάντα που θα κάνεις δώρο στον εαυτό σου πολύ πιθανόν να είναι φτιαγμένα από μανιτάρια ή μάνγκο, αφού η βιομηχανία της μόδας έχει ήδη βρει υποκατάστατα δέρματος. Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι μάλλον εξωπραγματικό, κι όμως πρόκειται για το επόμενο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη μόδα το οποίο έχει ήδη συμβεί.

Πριν λίγες μέρες, η γνωστή για τις οικολογικές ανησυχίες της σχεδιάστρια Stella McCartney παρουσίασε τη νέα συλλογή της που περιλαμβάνει δύο κομμάτια  φτιαγμένα από δέρμα το οποίο δημιουργήθηκε από την επεξεργασία μανιταριού, χρησιμοποιώντας την πατέντα του Mylo του “πράσινου” δέρματος από την Bolt Technology.

Διάβασε ακόμη – Ηθική μόδα: Η Stella McCartney λανσάρει τα πρώτα δερμάτινα ρούχα φτιαγμένα από μανιτάρι

Στις 11 Μαρτίου, αίσθηση προκάλεσε στο χώρο της μόδας η είδηση ότι και η Hermès συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία MycoWorks για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου υλικού που προέρχεται από το μανιτάρι Sylvania και θα χρησιμοποιηθεί σε μια εναλλακτική βερσιόν τoυ διάσημου σακ βουαγιάζ Victoria του οίκου που θα διατίθεται στα καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη με όλο και περισσότερα brands να παίρνουν δραστικά μέτρα. Έτσι, πολλοί οίκοι έχουν πάψει να χρησιμοποιούν αληθινή γούνα και δέρμα από σπάνια ζώα, εφαρμόζουν λύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνουν στον πλανήτη και στρέφονται σε καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής που απαιτούν μικρότερη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήδη πολλές μικρότερες εταιρείες έχουν πειραματιστεί με επιτυχία στη δημιουργία “δερμάτινων” ειδών από φυτικές πρώτες ύλες, όπως η ισπανική SAYE που φτιάχνει sneakers με “δέρμα” από μάνγκο και άλλα vegan υλικά αλλά και η Saucony που κυκλοφόρησε το μοντέλο Jazz Court RFG από 100% φυσικά υλικά  και χρωστικές από χυμό παντζάρι.

Από τις τελευταίες προσθήκες στη μακριά πλέον λίστα με τα οικολογικά δερμάτινα είδη είναι η νέα unisex συλλογή παπουτσιών που δημιούργησε η H&M σε συνεργασία με το βρετανικό brand Good News.

Τα παπούτσια που δημιουργήθηκαν από φυτικά δέρματα όπως το Bananatex (από ίνες μπανάνας) και Vegea, με στόχο να έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα διατίθενται στο hm.com από την 1η Απριλίου.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: instagram/ @stellamccartney

Διάβασε ακόμη