Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Νεογέννητο μωρό: Συχνές ερωτήσεις για τη διατροφή του

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρία Πολυβίου εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Οι διατροφικές ανάγκες κάθε νεογνού καλύπτονται με το μητρικό γάλα. Ένα μωρό μπορεί να πεινάει με βάση το δικό του πρόγραμμα. Οι χρόνοι μεταξύ των γευμάτων κυμαίνονται στις τρεις ώρες περίπου. Μετά από 2 ώρες από τον θηλασμό το στομάχι του βρέφους είναι άδειο (σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα που χρειάζεται διπλάσιο χρόνο). Είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να είναι προσεκτική για το πως θα διατρέφεται την περίοδο που θηλάζει.

Κατά τον 6ο μήνα, γίνεται ο απογαλακτισμός, δηλαδή η σταδιακή εισαγωγή τροφών (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι κλπ) στη διατροφή του παιδιού. Μέχρι τότε οι υψηλές θρεπτικές απαιτήσεις του μωρού καλύπτονται από το μητρικό ή ειδικό γάλα εμπορίου.

Διάβασε ακόμη – Ποια είναι η σωστή διατροφή για τις μέρες της περιόδου;

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα βρέφος;

Κάθε μωρό είναι μοναδικό – αλλά ένα πράγμα που είναι αρκετά σταθερό είναι ότι τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα τρώνε πιο συχνά από τα μωρά που καταναλώνουν γάλα εμπορίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα και αδειάζει από το στομάχι πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τη φόρμουλα.

Μητρικό γάλα

Αμέσως μετά τον τοκετό, σε διάστημα μιας ώρας, αρχίζει ο θηλασμός και παρέχεται περίπου 8-12 φορές την ημέρα κατά τις πρώτες εβδομάδες. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αυξάνεται η ποσότητα γάλακτος, ενώ παράλληλα μειώνεται η συχνότητα μεταξύ των γευμάτων.

Για παράδειγμα:

• 1–3 μηνών: 7–9 φορές ανά ημέρα,

• 3 μήνες: 6–8 φορές ανά ημέρα,

• 6 μηνών: περίπου 6 φορές την ημέρα,

• 12 μήνες: περίπου 4 φορές την ημέρα.

Φόρμουλα

Τα νεογέννητα που τρέφονται με φόρμουλα θα πρέπει επίσης να τρώνε σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους. Ένα τυπικό πρόγραμμα σίτισης μπορεί να μοιάζει με αυτό:

• Νεογέννητο: κάθε 2-3 ώρες,

• 2 μηνών: κάθε 3-4 ώρες,

• 4 έως 6 μηνών: κάθε 4-5 ώρες,

• 6 μηνών και άνω: κάθε 4-5 ώρες.

Τόσο για το μητρικό γάλα όσο και για τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

Διάβασε ακόμη – Εμμηνόπαυση: Διατροφή και απώλεια βάρους

#1. Μη δίνετε άλλα υγρά εκτός από τη φόρμουλα ή το μητρικό γάλα σε μωρά κάτω του 1 έτους: Αυτό περιλαμβάνει χυμούς κουτιού και αγελαδινό γάλα. Δεν παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωρά και μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Το νερό μπορεί να εισαχθεί γύρω στους 6 μήνες, σε μικρές ποσότητες αρχικά.

#2. Μην προσθέτετε βρεφικά δημητριακά σε μπιμπερό: Μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο πνιγμού.

Δεν παρέχεται μέλι μέχρι το πρώτο έτος, γιατί μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Έχει σημασία με ποια σειρά ξεκινάτε την εισαγωγή στερεών τροφών;

Η σειρά που εισάγετε τα τρόφιμα δεν έχει πραγματικά σημασία. Ο μόνος πραγματικός κανόνας: Παραμείνετε με μια τροφή για 3-5 ημέρες πριν προσφέρετε κάτι επιπλέον. Εάν το μωρό εμφανίσει αλλεργική αντίδραση (εξάνθημα, διάρροια και έμετος είναι κοινά πρώτα σημάδια), θα ξέρετε ποια τροφή το προκαλεί.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, αντικαταστήστε τις πολτοποιημένες παιδικές τροφές με αυτές που έχουν περισσότερη υφή (για παράδειγμα, πολτοποιημένη μπανάνα, ομελέτα ή καλομαγειρεμένα, ψιλοκομμένα ζυμαρικά). Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 8-10 μηνών.

Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο, μην ταΐζετε το μωρό σας με οτιδήποτε που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού, όπως:

Διάβασε ακόμη – Πόσο γρήγορα μπορώ να χάσω κιλά;

• Σκληρά τρόφιμα, όπως ποπ κορν ή ξηρούς καρπούς,

• Σκληρά, φρέσκα φρούτα, όπως μήλα (μαγειρέψτε τα να μαλακώσουν ή κόψτε σε πολύ μικρά κομμάτια),

• Κάθε είδους κρέας που δεν είναι καλά ψημένο και πολύ καλά ψιλοκομμένο,

• Τυρί σε κύβους,

• Φυστικοβούτυρο (συζητήστε με τον παιδίατρό σας για τα οφέλη από την εισαγωγή αραιωμένου φυστικοβούτυρου πριν από την ηλικία 1 έτους).

Άλλες ανησυχίες

Σε μερικές περιπτώσεις, κάποια μωρά παίρνουν βάρος εύκολα, ενώ άλλα πιο αργά. Πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση βάρους του μωρού περιλαμβάνουν:

• Αναπτυξιακά προβλήματα, όπως σχιστία υπερώας, που οδηγεί σε δυσκολίες στη σίτιση,

• Δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος,

• Πρόωρο νεογνό,

• Σίτιση με μπιμπερό έναντι του μαστού,

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή παιδιάτρου είναι αναγκαία.

Ευχαριστίες στη Mαρία Πολυβίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc), τηλ.: 99008566, email: [email protected], Facebook: Μαρία Πολυβίου-Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, Instagram: dietitianmariapolyvioΦu.

Διάβασε ακόμη