Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα μαμά: Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις

Όλα για την φροντίδα του παιδιού.

Βρεφική Ηλικία

Οι ανάγκες του μωρού σου τους πρώτους μήνες δεν είναι πολύ σύνθετες. Φαγητό, ύπνος και πολλή αγάπη είναι αρκετά για να είναι ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Ιδανικό είναι να αποκτήσει μια ρουτίνα από τις πρώτες μέρες, ώστε κι εσύ να έχεις λίγο χρόνο για ξεκούραση.

  • Ύπνος

Ίσως να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της νέας σου ζωής, καθώς τα παιδιά δεν κοιμούνται όπως οι ενήλικες. Τις πρώτες εβδομάδες οι ώρες του ύπνου είναι ανάκατες και κάθε λίγες ώρες ξυπνούν για να φάνε. Το πλεονέκτημα είναι ότι τα νεογέννητα μπορούν για κοιμηθούν παντού, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ησυχία. Από την άλλη, χρειάζονται ένα λιτό περιβάλλον, που θα συμβάλει στην ποιότητα του ύπνου. Γι’ αυτό, αφαίρεσε τα περιττά από το κρεβατάκι του και επένδυσε σε ένα καλό στρώμα και σεντόνια. Μην ξεχνάς ότι τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα, που αντανακλάται και στις συνήθειές τους στον ύπνο. Φτιάξε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και προσπάθησε να το τηρείς.

  • Καθημερινή φροντίδα

Γενικά, όποια επαφή έχεις με το μωρό σου προσπάθησε να του μιλάς και να του τραγουδάς, ώστε να νιώθει ασφάλεια, μιας και δεν μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει με κάθε σου κίνηση. Ακόμη και η αλλαγή της πάνας μπορεί να το επηρεάσει και να αρχίσει να κλαίει. Τα απαραίτητα, που πρέπει να έχεις για την καθημερινή του φροντίδα είναι πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα για εξανθήματα, πετσετούλες για ρέψιμο, που θα προστατεύσουν τα ρούχα σου, έναν καλό κάδο για τις λερωμένες πάνες, ώστε να μην μυρίζει το δωμάτιο, και πολλά ρουχαλάκια για να το αλλάζεις όταν λερωθεί. Πολύ σημαντική είναι η σταθερή θερμοκρασία στο δωμάτιό του γύρω στους 20-22oC.

 

  • Μπάνιο

Τα πρώτα μπάνια του νεογέννητου είναι ίσως τα πιο δύσκολα και πρέπει να εμπλέκονται και οι δύο γονείς. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία για να συνδεθείς με το παιδί σου σε άλλο επίπεδο. Πρώτα, βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι κατάλληλη, για να μην κρυώσει το παιδί όταν το βγάλεις από το νερό. Προτίμησε προϊόντα που δεν έχουν πρόσθετα αρώματα και είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού και δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης, θα χρειαστείς να έχεις κοντά σου απαλές πετσέτες ή μπουρνούζι, πάνα, κρέμα, ενυδατική λοσιόν για ένα χαλαρωτικό μασάζ μετά το μπάνιο, καθώς και τα ρουχαλάκια που θα του φορέσεις. Είναι πολύ χρήσιμο να έχεις ένα ειδικό χαλάκι για να πατάς πάνω, ώστε να μην γλιστρήσεις σε περίπτωση που πέσει νερό στο πάτωμα.

Τα απαραίτητα στην τσάντα της νέας μαμάς

  • Πάνες και μωρομάντηλα.
  • Γάλα και αποστειρωμένα μπιμπερό.
  • Πιπίλα (στερέωσέ τη στα ρούχα του με ένα ειδικό κλιπ για να μην πέφτει κάτω και λερώνεται).
  • Ένα παιχνίδι που θα το κρατά απασχολημένο, αλλά να είναι και κατάλληλο για να μασάει όταν αρχίζουν να βγαίνουν τα δόντια του.
  • Μια πλήρης αλλαξιά, γιατί τα παιδάκια λερώνονται πολύ συχνά.
  • Μια κουβερτούλα, ανάλογα με τον καιρό πάντα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τη χρειαστείς.

Νηπιακή Ηλικία

Το παιδάκι σου αρχίζει να μεγαλώνει και μπορεί να σου εκφράσει τις ανάγκες του πιο εύκολα, λέει τις πρώτες του λεξούλες και κάνει τα πρώτα του βήματα. Οι προτεραιότητες έχουν πλέον αλλάξει, το ίδιο και η φροντίδα που χρειάζεται.

  • Ύπνος

Το παιδί δεν κοιμάται πλέον τόσο πολύ, ωστόσο είναι σημαντικό να ξεκουράζεται αρκετά, τόσο το απόγευμα όσο και το βράδυ. Στον ύπνο θα βοηθήσει και η ρουτίνα, που εφάρμοσες στην βρεφική ηλικία, η οποία θα διαφοροποιηθεί μεν σε μεγάλο βαθμό, θα σε βοηθήσει δε να έχεις έλεγχο στις ώρες ύπνου. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο, επειδή λαμβάνουν καθημερινά πολλά ερεθίσματα ενδεχομένως να κοιμούνται δύσκολα το βράδυ ή να ξυπνούν με γκρίνια αν δεν έχουν κοιμηθεί αρκετά. Παρατήρησε το παιδί σου και πρόσεξε τις συνήθειές του, ώστε να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις καλύτερα.

  • Καθημερινή φροντίδα

Στη νηπιακή ηλικία το παιδί ανακαλύπτει κάθε στιγμή καινούρια πράγματα και του δημιουργείται η επιθυμία να αγγίξει και να δοκιμάσει τα πάντα. Αρχίζει να κάνει πράγματα μόνο του και να νιώθει ανεξάρτητο, αναπτύσσοντας έτσι τις δεξιότητές του και την προσωπικότητά του. Δώσε περισσότερη σημασία στην προσωπική του ανάπτυξη μέσα από δομημένες δραστηριότητες και ελεύθερο παιχνίδι, που είναι εξίσου σημαντικό. Μαλακά, ανατομικά παπούτσια είναι αναγκαία για τα πρώτα του βήματα, αλλά και αρκετές αλλαξιές ρούχων, αφού θα λερώνεται περισσότερο από πριν. Επίσης, είναι σημαντικό να έχει καθαρά χέρια και να μην τα βάζει στο στόμα λόγω μικροβίων.

 

  • Νηπιαγωγείο

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να αναζητούν παρέα και να θέλουν να κοινωνικοποιηθούν. Κάποια είναι πιο έτοιμα να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο, γιατί έχουν την ανάγκη να συνυπάρξουν με παιδιά της ίδιας ηλικίας και κάποια όχι. Αν θεωρείς ότι είναι δύσκολή η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, μπορείς να πηγαίνεις καθημερινά για λίγες ώρες μαζί του στον παιδικό σταθμό μέχρι να νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του. Στο σχολείο το παιδί σου θα αποκτήσει νέα ρουτίνα και θα ανακαλύψει νέες δεξιότητες. Ένα δυναμωτικό πρωινό, καθώς και κάποια σνακς, που θα έχει στην τσαντούλα του, είναι απαραίτητα.

Φωτογραφίες: Unsplash

 

 

Διάβασε ακόμη