Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Μουσείο V&A: Μια εντυπωσιακή έκθεση για την “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”

Η ηρωίδα του Lewis Carroll “ζωντανεύει” μέσα από μοναδικές εικονογραφήσεις. 

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες του Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο θα μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό “blockbuster exhbiition” που αφηγείται το φανταστικό ταξίδι μιας από τις πλέον πιο ευφάνταστες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ, την ιστορία που έγραψε ο Lewis Carroll το 1863 – “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων”.

Στην έκθεση, με τίτλο “Alice: Curiouser and Curiouser” η περιπλάνηση του επισκέπτη ξεκινά, όπως αρμόζει, με μαγική κατάβαση στην κουνελότρυπα, την υπόγεια αίθουσα Sainsbury στο V&A. Το πρώτο τμήμα, με τίτλο “Creating Alice”, ιχνηλατεί τις απαρχές της ιστορίας: αντικείμενα και φωτογραφίες περιγράφουν το βικτωριανό περιβάλλον του βιβλίου, από πολιτική μέχρι εφευρέσεις όπως το καλειδοσκόπιο. Βεβαίως, εκτίθενται και το πρωτότυπο χειρόγραφο του “Alice’s Adventures in Wonderland” και του “Through the Looking Glass” και οι εικονογραφήσεις του John Tenniel.

Σταδιακά, η περιήγηση στρέφεται πρώτα προς εμπορεύματα, παιχνίδια και υάλινες πλάκες διασκόπιου και, στη συνέχεια, προς τη μεγάλη οθόνη (συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής ταινίας του 1951 του Walt Disney). Στο τμήμα “Filming Alice” χαρτογραφείται η εξέλιξη της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη (κινούμενα σχέδια, σενάρια, κοστούμια). 

Στο “Staging Alice” η ματιά στρέφεται στην τέχνη του χορού, στη μουσική, στις περφόρμανς ενώ το “Being Alice” εξερευνά τη γοητεία που ασκεί σήμερα η Χώρα των Θαυμάτων στην τέχνη, επιστήμη και ποπ κουλτούρα (από επινοητικούς σχεδιαστές κοστουμιών για παραστάσεις της Royal Opera μέχρι μόδα της Iris van Herpen και φωτογραφία του Tim Walker).

Δες πληροφορίες για την έκθεση εδώ: https://bit.ly/3fJ33JT

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: instagram/ @kristjanaswilliams

Διάβασε ακόμη