Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μούδιασμα – μυρμήγκιασμα στα άκρα: Γιατί συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται αρκετά συχνά και οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος.

Της Ελένης Κόκκινου

Σου έχει τύχει να κάθεσαι με σταυρωμένα τα πόδια ή με κάποιο παρόμοιο τρόπο και όταν πας να τα μετακινήσεις να αισθανθείς ένα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα σου; Αν η απάντηση είναι ναι και αν έχεις παρατηρήσει ότι συμβαίνει συχνά, μάλλον το πρόβλημα οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματός σου.

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να έχει διάφορα αίτια όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η ελλιπής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, η κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφών και η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών.

Λόγω του ότι τα άνω και κάτω άκρα βρίσκονται μακριά από το “κέντρο ελέγχου” της κυκλοφορίας, που είναι η καρδιά, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν πρώτα από την κακή αιμάτωση.

Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Μασάζ

Το μασάζ με μια κρέμα μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Ξεκίνησε από τα πέλματα και ανέβαινε προς τα πάνω κάνοντας το συχνά.

Διάβασε ακόμη – Αρθροσκόπηση: Πώς μπορεί να βοηθήσει αν νιώθεις πόνο σε ώμους και γόνατα

Τροφές που κατεβάζουν την αρτηριακή πίεση

Σπανάκι, σέλινο, ηλιόσποροι, μπανάνες, σόγια, πατάτες, σοκολάτα, αβοκάντο, ψάρια και εσπεριδοειδή.

Το κάπνισμα

Το τσιγάρο είναι η αιτία για σοβαρές νόσους του κυκλοφοριακού συστήματος και μπορεί να αυξήσει πολύ την αρτηριακή πίεση.

Πιπεριές καγιέν

Είναι μια τροφή που ενεργοποιεί και διεγείρει το καρδιαγγειακό σύστημα λόγω του ότι περιέχει καψαϊκίνη. Συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερίνης.

Σήκωσε τα πόδια σου

Μετά από μια έντονη μέρα, με το που επιστρέψεις στο σπίτι, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου ψηλά για να βοηθήσεις την κυκλοφορία του αίματός σου.

Μείωσε την κατανάλωση αλατιού

Είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει κακή κυκλοφορία. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών.

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη