Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μosting: H νέα τάση στο dating

Εάν νόμιζες ότι το ghosting είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στο σύμπαν των ραντεβού, δεν έχεις μάθει ακόμη για το mosting…

Από την Ελένη Παπαϊωάννου

Φοριέται πολύ τον τελευταίο καιρό, τόσο που έχει γίνει σχεδόν κλισέ. Το ghosting είναι η πρακτική ανδρών και γυναικών να εξαφανίζονται χωρίς λόγο μετά από δύο-τρία χαλαρά ραντεβού. Έχει συμβεί σχεδόν σε όλους τους single φίλους μου, μου συνέβη κι εμένα στα αρχαία χρόνια, μόνο που τότε δεν υπήρχαν κινητά για να κάνουν την πλήρη εξαφάνιση να μοιάζει με total recall από τη λίστα των επαφών σου. Πάνω, όμως, που του δώσαμε όνομα, μάθαμε να αναγνωρίζουμε τους υποψήφιους ghosters από το πρώτο ραντεβού και αρχίσαμε να το συνηθίζουμε, εμφανίστηκε μια νέα, ακόμα πιο οδυνηρή μετάλλαξη αυτού του κοινωνικού ιού: το mosting.

Εδώ ο υποψήφιος σύντροφος όχι μόνο βγαίνει κάποια αναγνωριστικά ραντεβού μαζί σου, αλλά και δείχνει απόλυτα συνεπαρμένος πείθοντάς σε ότι μαζί σου βιώνει ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί και… εξαφανίζεται! Κι ενώ με το ghosting υπάρχει ένα περιθώριο απλά να μην άναψε ποτέ η φλόγα, εδώ η απογοήτευση είναι παταγώδης, παγώνουν τα πάντα και μένεις με την απορία: “Γιατί τόσος ενθουσιασμός;”.

Διάβασε ακόμη – Σχέσεις on/off: Οι λόγοι που δεν σε αφήνει ενώ δεν σε θέλει πια

Σεξ-λέξικον

Υπεύθυνη για τον όρο mosting είναι η δημοσιογράφος Τρέισι Μουρ, που τον επινόησε, όταν θέλησε πριν από λίγο καιρό να περιγράψει το φαινόμενο. “Νομίζαμε ότι το ghosting είναι κακό, αλλά αυτό εδώ είναι το χειρότερο συναισθηματικό έγκλημα που υπάρχει”, λέει, «αφού πολλοί μπορεί να προσποιηθούν ενδιαφέρον ως αντάλλαγμα για λίγο σεξ, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να προσποιηθούν πραγματικό έρωτα με την πρώτη ματιά». Μιλάμε, λοιπόν, για ψυχοπάθεια ή για απλή απάθεια;

Συζητώντας με την ψυχοθεραπεύτρια Ανδριάννα Γεροντή, επιχειρήσαμε να εξετάσουμε το προφίλ του moster για να βρούμε την απαρχή της συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την ειδικό, τα τελευταία χρόνια οι τύποι δεσμών με χαρακτηριστικά ghosting και mosting έχουν αυξηθεί κι αυτό έχει να κάνει καθαρά με το πώς έχουν μεγαλώσει αυτές οι γενιές. “Η κρίση με την οικονομική ανασφάλεια που σέρνει μαζί της έχει κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη και τους ανθρώπους ακόμα πιο ανασφαλείς και ξεκρέμαστους” τονίζει και συνεχίζει: “Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με προσποίηση και απάθεια, ενώ στην ουσία είναι φόβος. Ποιος, αλήθεια, δεν έχει ανάγκη από την αγάπη και την αποδοχή; Δυστυχώς, όμως, εδώ μιλάμε για τύπους ανθρώπων που έχουν μάθει να συνάπτουν τέτοιου είδους σχέσεις, ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία και την πρωταρχική τους σχέση με τη μητέρα. Οι τύποι δεσμού που προκύπτουν από μια τέτοια στρεβλή πρώτη σχέση ονομάζονται από εμάς τους ειδικούς “αποφευκτικοί”. Ανάλογα με το σχήμα της σχέσης με τη μητέρα, προκύπτουν δύο τρόποι με τους οποίους μαθαίνουν αυτά τα παιδιά να συνάπτουν επαφές με το άλλο φύλο: ο απορριπτικός και ο φοβικός. Οι φοβικοί διστάζουν να πλησιάσουν πραγματικά τον άλλο, ενώ οι απορριπτικοί πλησιάζουν όσο χρειάζεται για να ακυρώσουν τον άλλο. Όλοι επιθυμούν το σεξ, αλλά όχι ως έκφραση τρυφερότητας ή εγγύτητας. Οπότε, δίνουν ό,τι χρειάζεται ως αντάλλαγμα και φεύγουν”. Σήμερα δε, με την ευκολία που προσφέρει το Tinder, το mosting είναι ένα παιχνίδι που, όταν αρχίσει να σοβαρεύει, ανασύρεται μέσα μας η πρόφαση του κακού timing, για να τα κουκουλώσουμε άρον άρον και να γυρίσουμε την πλάτη μας στο πραγματικό πρόβλημα.

“Στην ουσία, είτε μιλάμε για έναν απόμακρο νάρκισσο είτε για έναν άτολμο φοβικό, πίσω από το mosting κρύβεται ένα δειλό άτομο, που δεν τολμά να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Επιθυμεί την εγγύτητα, αλλά φοβάται ότι κανείς δεν θα του δώσει αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Όσο καλός κι αν είναι ο άλλος μαζί του, μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν θα νιώσει ποτέ ασφάλεια. Ακόμα κι αν η σχέση προχωρήσει, παρόλο που εκείνος με τη συμπεριφορά του μπορεί να προκαλεί τον άλλο να φύγει, θα επιλέξει να αναβιώσει το προσωπικό του δράμα και να φύγει τελικά εκείνος. Εάν η σχέση πάει καλύτερα, θυμάται ότι ο πόνος είναι αναπόφευκτος, οπότε φεύγει για να προλάβει την τελική και απόλυτη απογοήτευση” εξηγεί η ειδικός. Για όλα φταίει η μαμά λοιπόν ή, μάλλον, η σχέση μαζί της, που αναβιώνει ξανά και ξανά στις ερωτικές μας σχέσεις.

How to (not) get the most

Πώς θα αποφύγεις την παγίδα του mosting;

Όλες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε κάθε νέα αρχή δίνουμε εντυπωσιακά μεγάλα περιθώρια. Οι γυναίκες θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που λέει ο άλλος έχουν βάση, αλλιώς δεν θα είχε λόγο να τα πει και να τα κάνει. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι μπορεί, αυτή τη φορά, η σχέση να πετύχει, αγαπάμε να πατάμε το restart, όσες φορές κι αν έχουμε πληγωθεί στο παρελθόν. Κλείνουμε, λοιπόν, τα μάτια μας ή, μάλλον, τα αφτιά μας και αφηνόμαστε να μας συνεπάρει αυτή η νέα συνθήκη. Μέχρι να κάνει «μπαμ» και να σκάσει μπροστά μας ξυπνώντας μας απότομα από τον λήθαργο. Σύμφωνα με την Ανδριάννα Γεροντή, δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τους mosters: “Όταν δημιουργείται μια ψεύτικη αίσθηση οικειότητας, δεν χρειάζεται παρά να πλησιάσεις λίγο πιο κοντά για να καταλάβεις ότι δεν είναι αλήθεια. Το πρόβλημα, όμως, με το mosting είναι ότι συμβαίνει κυρίως εκεί όπου ενώνονται οι ανάγκες των δύο ανθρώπων. Οι mosters διακρίνουν εκείνους που έχουν ανάγκη να ακούσουν όμορφα λόγια και τους τα σερβίρουν απλόχερα”. Οπότε, ξεκινώντας από τον εαυτό μας και τις ανάγκες του, μπορούμε να καταλάβουμε αν είμαστε πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν οι πρακτικές ενός moster. Είμαστε, όμως, όλες ή πάντα έτσι; Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι άνδρες, σύμφωνα με την ειδικό, είναι ότι μπορεί και μια γυναίκα απλά να θέλει να κάνει σεξ, χωρίς να της τάξεις τον ουρανό με τ’ άστρα, ούτε καν ένα δεύτερο ραντεβού. “Και οι γυναίκες εκτιμούν την ευθύτητα, οπότε αναλογιστείτε πόσες ευκαιρίες πάνε χαμένες και πόση φαιά ουσία θυσιάζεται στον βωμό του επίπλαστου ρομαντισμού…”.

Έξυπνοι τρόποι για να αποκωδικοποιήσουμε τις ανθρώπινες συμπεριφορές και να μάθουμε να τις αποφεύγουμε, αλλά και καινούριοι ορισμοί θα υπάρχουν πάντοτε. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, ώστε να παρακολουθούμε κάθε νέο φαινόμενο, όπως ακριβώς αυτό είναι και να μην το αφήνουμε να ανατρέπει, έστω και προσωρινά, τη μεγάλη απλή αλήθεια: mosters, ghosters ή οτιδήποτε άλλο βαφτίσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους, people are people.

Η αναγνώριση

Αφού καταλάβαμε τη βάση της συμπεριφοράς, ας φτιάξουμε και μια λίστα να υπάρχει πρόχειρη την επόμενη φορά που θα γίνουμε μάρτυρες ή θύματα του mosting. Οι κύριοι λόγοι, λοιπόν, που κάποιοι γίνονται mosters είναι οι εξής:

• Μπορεί να είναι μόνοι, να τους έχει λείψει λίγο το ρομάντζο και να επιθυμούν, ζώντας καθαρά τη στιγμή και χωρίς έγνοια για τις συνέπειες, να μπουν στο παραμύθι. Όπως κάνουν όταν για λίγη ώρα γίνονται ιππότες ή ρομπότ στα virtual παιχνίδια ή τα παιχνίδια χαρακτήρων cosplay…

• Είναι άπειροι. Καλά, αυτό θυμίζει τις πρώτες απόπειρες των εφήβων, που όντως πιστεύουν στο «για πάντα», επειδή δεν έχουν δει πώς μπορεί να γκρεμιστεί μια σχέση και να μεταλλαχθεί σε «ποτέ ξανά». Κι όμως, ακόμα κι ένας άνδρας ή μια γυναίκα στα 35 τους μπορεί να είναι άπειροι, ακριβώς επειδή δεν είχαν ποτέ τη συναισθηματική ωριμότητα να ζήσουν μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη σχέση.

• Το mosting είναι ένα πολύ μικρό αντάλλαγμα για σεξ. Δεν μιλάμε για casual συνευρέσεις, αλλά γι’ αυτές όπου το πάθος και η τρυφερότητα κυριαρχούν. Και για να τα ανασύρεις, χρειάζεται λίγη πειθώ. Έγκλημα…

• Οι mosters μπορεί να είναι οι χειρότεροι σαμποτέρ του ίδιου του εαυτού τους. Μόλις καταλάβουν ότι μια σχέση μπορεί να αποκτήσει νόημα και βάθος, βάζουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους αλλά και στο υποψήφιο, όσο και ανυποψίαστο, ταίρι.

• Έχουν στο μυαλό τους την εικόνα του απόλυτου ιδεώδους. Αποτέλεσμα; Μόλις αισθανθούν ότι μια σχέση μπορεί να έχει χαρακτηριστικά πραγματικής, γήινης επαφής, φεύγουν τρέχοντας. Ναι, αυτός δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος αυτοσαμποτάζ.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη