Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Μήπως σκέφτεσαι ήδη τις επόμενες διακοπές;

3 λόγοι που θέλουμε να ξαναφύγουμε.

Το μόνο πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε κοιτάζοντας τις καλοκαιρινές φωτογραφίες στο smartphone είναι “πότε θα ξαναπάμε;”. Μάλιστα, φέτος, εξαιτίας της πανδημίας, της αναγκαστικής χρήσης μάσκας κ.λπ., αυτή η αίσθηση γίνεται ακόμα πιο έντονη.

Και σίγουρα αναρωτιέσαι: αφού μόλις επέστρεψες από διακοπές, γιατί ανυπομονείς τόσο πολύ να ξαναγυρίσεις στη ραστώνη;

Ακολουθούν 3 λόγοι που μπορεί να οφείλονται στις τάσεις φυγής που σε διακατέχουν αυτή την περίοδο:

Διάβασε ακόμη – Micro-cation: Πώς θα κάνεις γρήγορες κι εύκολες διακοπές

Τα φθινοπωρινά blues

“Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε πάνω σε ένα ροζ σύννεφο”, σχολιάζει ο ψυχολόγος και life coach Boris Charpentier. “Οι επιθυμίες μας ικανοποιούνται, ζούμε νέες εμπειρίες και αυτό μας δίνει ένα συναίσθημα ανωτερότητας. Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα, αναγκαστικά βάζουμε τον εαυτό μας σε μια πιο χαμηλή θέση στη λίστα με τις προτεραιότητές μας, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πολλές, κι αυτό μας στερεί την ικανοποίηση. Έτσι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που προκαλεί στον εγκέφαλο την έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες”. Αυτό είναι που δημιουργεί την αναμενόμενη αίσθηση θλίψης που συχνά νιώθουμε το φθινόπωρο.

Σχέδιο απόδρασης

Είναι όμως φυσιολογικό να έχουμε αρχίσει να κοιτάμε προσφορές στα αεροπορικά εισιτήρια και να συζητάμε πού θα πάμε το επόμενο καλοκαίρι; “Ο προγραμματισμός της επόμενης απόδρασης είναι ένας υγιής αμυντικός μηχανισμός που έχουμε ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση της επιστροφής στη ρουτίνα”, λέει ο ειδικός. “Μας βοηθάει να αποδεχτούμε πιο εύκολα τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται το τέλος των διακοπών και η επιστροφή στην πόλη. Μάλιστα, οι προετοιμασία μιας εκδρομής ή τα σχέδια για τα Χριστούγεννα αυτή τη στιγμή προκαλούν την ίδια ικανοποίηση που θα νιώθαμε αν τα πραγματοποιούσαμε άμεσα, γιατί τώρα έχουμε το χρόνο να ονειρευτούμε τις επόμενες διακοπές ακριβώς όπως τις θέλουμε”.

Ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα

Δεν είναι λοιπόν καθόλου εγωιστικό να οργανώνουμε ήδη να φύγουμε ένα Σαββατοκύριακο όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός. Αντίθετα, μας βοηθάει να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος που συνοδεύει την έναρξη της νέας σεζόν. Ανάλογα με τις “αντοχές” μας στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της, είναι χρήσιμο να βρει ο καθένας μας τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει πιο ελαστικά τα όριά του. Για κάποιους μια έξοδος με φίλους στην πόλη μπορεί να είναι αρκετή ενώ άλλοι να νιώθουν την ανάγκη να πάρουν μια εβδομάδα άδεια μέσα στο μήνα για να ξεσκάσουν. Ό,τι κι αν είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να το οργανώσεις.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη