Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μήπως σε παχαίνει η δουλειά;

Tα συμπεράσματα μελέτης φαίνεται να συσχετίζουν τις υπερωρίες υπερωρίες με την παχυσαρκία.

Η μετα-ανάλυση πολλών μελετών πάνω στην παχυσαρκία και την εργασία φαίνεται να αποδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στις υπερωρίες (το να εργάζεται κάποιος από 41 ώρες και πάνω την εβδομάδα) και τον αυξημένο ΔΜΣ. Κοινώς, επιβεβαιώνει ότι το να κάθεσαι στο γραφείο με τις ώρες μετά το σχόλασμα, μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος, όπως κάνουν το στρες και η έλλειψη ξεκούρασης.

Διάβασε ακόμη – 3 συμβουλές για να μην παίρνει βάρος από το τσιμπολόγημα

Πιο επιρρεπή τα άτομα μετρίου βάρους

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Βέλγιο ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 120 χιλιάδες άτομα. Τα συμπεράσματά τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για άτομα μετρίου βάρους που κάνουν υπερωρίες, καθώς βρίσκονται απέναντι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν βάρος, με όλα τα πιθανά ρίσκα για την υγεία τους, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διάβασε ακόμη – 5+1 λόγοι που δεν καις λίπος όταν τρέχεις στον διάδρομο

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές ανέλυσαν 19 έρευνες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, οι οποίες είχαν να κάνουν με την πιθανή διασύνδεση των υπερωριών με μια αλλαγή στον ΔΜΣ.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ήταν η Marianna Virtanen, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, η οποία παρουσίασε τα συμπεράσματά της σε ένα επιστημονικό περιοδικό, τη Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας.

Η μετα-ανάλυση, λοιπόν, ταυτοποίησε μια συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των ωρών εργασίς και τον αυξημένο κίνδυνο ένα άτομο μετρίου βάρους να γίνει παχύσαρκο.

Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι το ότι τα ήδη παχύσαρκα άτομα δεν φαίνεται να αποκτούν επιπλέον βάρος αν κάνουν πολλές υπερωρίες.

Από τα 122.078 άτομα που αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης, περίπου τα μισά (61.143) δεν ήταν παχύσαρκα κατά τον πρώτο έλεγχο. Στο follow-up, όμως, ο οποίος έγινε κατά μέσο όρο μετά από 4,4 χρόνια, 1 στα 5 από αυτά ανήκε πλέον στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων.

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

Για τη διερεύνηση των λόγων που προκάλεσαν αυτή την αύξηση βάρους, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη διάφορες πιθανές αιτίες, όπως το κάπνισμα, τις χρόνιες ασθένειες και την κατάθλιψη, αλλά και παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική θέση των συμμετεχόντων.

Γιατί όμως αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ειδικά στους ανθρώπους μετρίου βάρους; Οι επιστήμονες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, όπως το να συσχετίσουν το συγκεκριμένο εύρημα με τα αρνητικά αποτελέσματα του στρες, την πιο εκτεταμένη καθιστική ζωή που δεν αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο για άθληση και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες όταν κάποιος μένει μέχρι αργά στο γραφείο.

Πηγή: esquire.gr

Φωτογραφίες: istock

Διάβασε ακόμη